20
Mayıs
2024
Pazertesi
YAŞAM

Ayağınızı yere sağlam basın

Karlı ve buzlu havalarda yürümenin inceliklerini bilmemek ve dikkatsizlik, ağırlıklı olarak el bileği kırığının yanında ciddi yaralanmalara bile neden olabiliyor.

Türkiye’nin birçok bölgesini etkisini altına alan kar yağışının ardından görülen buzlanma olaylarına karşı uzmanlar vatandaşları uyardı.

Uzmanlar eller cepte yürünmemesini, adımların kısa ve yere yakın atılmasını, çok sık aralıklarla yere bakılmasını ve kaymayan lastik tabanlı ayakkabı giyilmesini tavsiye ediyor. Özellikle yaşlıların zorunlu olmadıkça dışarı çıkmamaları öneriliyor.

Yurdun büyük bölümünü etkisi altına alan kar yağışı ve beraberinde getirdiği buzlanma nedeniyle ortopedi servislerinin yoğunluğu da artıyor. Kırık, çıkık vakalarının büyük bölümü buzlu yolda bilinçli yürümemek ve dikkatsizlikten kaynaklanıyor.

ELLERİNİZ CEBİNİZDE YÜRÜMEYİN

Kırık, çıkık olaylarının en önemli nedenlerinden biri dengeyi sağlamak için serbest olması gereken kolların, eller genellikle cebe sokulduğu için kullanılamaması. Bu durumda genellikle baş kısmının ellerle korunamaması sonucu sert zemine çarpmadan kaynaklanan ve ölümle sonuçlanan ağır travmalarla karşılaşılıyor.

KISA VE YERE YAKIN ADIMLAR ATIN

Buzda yürürken adımlar çok önemli. Adım büyüdükçe vücut dengesini sağlamak zorlaştığı için yere yakın, hatta sürükleyerek atılması gerekiyor.

SIK SIK YERE BAKIN

Dikkatin kaybolmaması için çok sık aralıklarla yere bakarak yürümek gerekiyor.

KAYMAYAN LASTİK TABANLI AYAKKABI GİYİN

Kar ve buzlu ortamın bir olduğu yerlerde ayaklar ıslanacak endişesiyle daha kuru olan buzlu ortam seçilmemeli, daha yumuşak ve kayma riski daha az olan karda yürünmelidir.
Ayakkabı tercihlerini lastik ve kauçuk tabanlı tırtıklı ayakkabılardan yana kullanmalı.

YAŞLILAR ZORUNLU OLMADIKÇA DIŞARI ÇIKMAMALI

Yaşlılardaki kırık tedavisinin ameliyat gerektirdiği ve tedavi süresinin de uzun olduğuna dikkat çekilerek buzlanma olduğu zamanlarda, özellikle yaşlıların mümkün olduğu ölçüde dışarı çıkmamaları tavsiye edildi.

aa
Yayın Tarihi : 26 Kasım 2004 Cuma 15:13:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?