22
Mayıs
2024
Çarşamba
YAŞAM

Aydın alevlere teslim oldu

Aydın'da, dün gece çıkan orman yangını Terziler, Eğrikavak, Musluca ve Kayacık köylülerini yasa boğdu. Çıkış sebebi belirlenemeyen yangında şu ana kadar 50 hektar ormanlık alan ile 40 adet yayla evi yanarken, çok sayıda hayvan telef oldu.

Terziler ile Eğrikavak köyü arasında bulunan ormanlık alanda henüz belirlenemeyen bir nedenle çıkan yangına Aydın Orman İşletme Müdürlüğü ekipleri ve çevredeki birçok köyden gelen vatandaşlar müdahale etti. Arazinin dik ve engebeli olması nedeniyle güçlükle yürütülen çalışmalarda çevre müdürlükler ve belediyelerden personel, araç gereç ve iş makinesi desteği istendi. Söndürme çalışmalarına Muğla, İzmir, Eskişehir Orman Bölge Müdürlüğü ile Milas, Nazilli, Denizli Orman İşletme müdürlüklerine bağlı çok sayıda arazöz ve yangın söndürme ekipleri katıldı. Günün ilk ışıklarıyla birlikte yangına helikopterler de müdahale etti. Dün geceden bu yana arazöz ve ekiplerin sabah saatlerinden itibaren de helikopterlerin müdahalesine rağmen yangın henüz söndürülemedi. 50 hektar ormanlık alan ile yaylada bulunan 40 ev yandı.

Rüzgarın sürekli yön değiştirmesi nedeniyle gece jandarma tarafından Aşağıyakacık köyü Kavacık Mahallesi boşaltıldı. Söndürme çalışmalarına köylüler de katıldı. Gençler alevlerle mücadele ederken, yaşlılar ve hanımlar evlerinden su erzak taşıyarak yangın söndürenlere aşırı sıcağa karşı destek vermeye çalıştılar. Yangına gece uykularında yakalandıkları için ancak canlarını kurtarabilen vatandaşların feryatları yürekleri dağladı. Adeta savaş alanına dönen yangında can pazarı yaşanırken sezon dolayısıyla yaylada oturan yüzlerce aile kurtarabildiği eşyaları ile birlikte yangın alanından kaçmaya çalıştı. Yangında maddi hasarın çok fazla olduğu belirtiliyor. Dün gece saat 01:00 sıralarında evlerine gelen telefonla uyanıp yangından haberdar olduklarını belirten bir vatandaş, dışarı çıktıklarında alevlerle karşılaştıklarını ve canlarını zor kurtardıklarını söyledi.

Söndürme çalışmalarına Aydın Valisi Mustafa Malay, AK Parti Aydın Milletvekili Mehmet Erdem, Aydın İl Genel Meclisi Başkanı İsmail Hakkı Eser, çevre belediyelerin başkanları ve İl Genel Meclisi başkanları da katıldı. Aydın Valisi Mustafa Malay, üzüntülerinin büyük olduğunu tek teselli kaynağının can kaybı yaşanmaması olduğunu belirtti. Herkesin görevi başında olduğunu anlatan Malay, şöyle konuştu: "Yangını söndürme çalışmalarında arazi yapısının çok engebeli ve gece olması bir dezavantaj oldu. Daha önce rüzgar yoktu. Maalesef rüzgar başladı. Söndürme çalışmaları devam ediyor. Mal kaybını devlet olarak karşılarız." Söndürme çalışmalarına katılarak vatandaşları teselli eden AK Parti Aydın Milletvekili Mehmet Erdem ise vatandaşın yaralarının sarılması konusunda gereken her şeyin yapılacağını söyledi.

Bu arada jandarma kriminal şubesi tarafından yangının çıkış noktasında incelemeler yapıldığı ve olayla ilgili soruşturmanın çok yönlü sürdürüldüğü belirtildi.

iha
Yayın Tarihi : 26 Ağustos 2007 Pazar 17:08:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?