20
Mayıs
2024
Pazertesi
YAŞAM

Babalığın yaşı olur mu?

Günümüzde birçok kadın anneliği ilk kez 30'lu yaşlarda tadarken, erkekler de 50 hatta 60'lı yaşlarında ilk kez ya da yeniden baba oluyorlar.

 

Bazılarının dede olduğu yaşta onlar çiçeği burnunda babalığı yaşıyorlar. Peki ama bu yaşta baba olmanın bir sakıncası var mı? 50 yaşından sonra baba olunmaz mı? İşte bu soru hem uzmanları hem de toplumu ikiye bölmüş durumda. Bazılarına göre 'Baba' dediğin genç, dinamik ve atletik olmalı. Fişek gibi fırlamalı, ayağı yere sapasağlam basmalı.

Çocuğunun düğününde sağlıklı olabilmeli, torununun doğumuna şahit olabilmeli.... Dedik ya bazıları 50 yaşından sonra baba olunmasına karşı. 'Bunun ilerisi de var, yaşlılığı da, hastalığı da...' diyorlar. Kazım Kanat da 8 Haziran'da SABAH Pazar'da kaleme aldığı köşe yazısında 61 yaşında yeniden babalığı tadacak olan Neco'yu ele almış ve "Ben Neco'nun yerinde olsam ne olurdu? Hadi uzun yıllar yaşadım, hatta kendi kendimle alay ederek; huysuz bir ihtiyar oldum diyorum. Kendi çocuğumla dede-torun gibi olmak nasıl bir duygu? Kocaman çocuklarımla bu çocuğumun abla ya da ağabeykardeş ilişkileri nasıl olacak, diyorum. Böyle durumlardaki çocuğun statüsü için halkın deyimi şudur; tekne kazıntısı. Asıl sorun da bu. Tekne kazıntısı olan çocuk, babasız ne yapar? Hadi diyelim ki anasız da ne yapar? Benim gibi bir yaşlı adam, o çocuğu hayata nasıl hazırlar? Hani diyorum, arkadaş gibi birlikte büyümek, yani baba-oğul gibi yaşamak yerine dede-torun gibi büyümek nasıl bir duygu? Sahi, hangisi o çocuğu daha çok mutlu eder?" demişti. 61 yaşında baba olmak yerine dede olmayı yeğlediğini dile getirmişti. Oysa günümüzde bunun aksini düşünen ve 50'li hatta 60'lı yaşlarda baba olmaktan korkmayanların sayısı hiç de küçümsenecek kadar az değil.

Belki Kazım Kanat endişesinde haksız da sayılmaz. Geç yaşta baba olanların, çocuğunun ileriki yaşlarını görememe durumu olabilir. Ama kimin başına ne zaman ne geleceği de bilinmez. Tıpkı Kanat'ın yaşam azmiyle kanseri göğüslediği gibi, 50 yaşından sonra da babalığı göğüsleyebilenler olabilir. Aradaki yaş farkı bazı şeyleri zorlaştırsa da babalığın yaşı değil, duruşu ve tavrı önemli değil midir? İşte geç yaşta baba olanlar ve bundan endişe değil onur duyanlar...

İkiz kızlarım bana yaşam enerjisi veriyor

"Ben 50 yaşında ikiz kız çocuğu babası oldum. Keşke daha önce olsaydı diyorum ama maalesef bizim çocuğumuz 13 yıl denemeden sonra oldu. İleriye yönelik onlarla ilgili tek endişem, evlendikleri zaman yanlarında olamamak. Kızlarımı evlendirirken yanlarında genç bir şekilde durmak isterdim. Onların ileriki yaşlarını, çocuklarını görmek isterim tabii. Ama kime ne zaman ne olacağı belli olmaz. Hem 50 yaş bence baba olmak için üst limit. Yani 60'larda olsam belki bir kez daha düşünürdüm. Yine de yaşa takıntılı değilim. Kendimi 40 yaşında gibi hissediyorum. Ayrıca bu yaşta çocuk sahibi olmak beni gençleştirdi. Her sabah 06.00'da onları öpüp evden çıkmak bana ayrı bir yaşam enerjisi veriyor. Günüm onlar sayesinde daha mutlu geçiyor. Enerjim onlara bakmaya yetmiyor diye bir olay yok. İnanın hiç olmadığım kadar dinç ve sağlıklıyım. Nüfus cüzdanında yazan yaşın önemli olduğunu düşünmüyorum."

80 yaşında da olsam yine baba olurdum
Hüseyin Ekşi, Emekli (50 yaşında baba oldu)..

"Çocuk yapmanın yaşı mı olurmuş hiç! Sonuçta çocuk, karıkocayı birbirine bağlayan bir unsurdur. Benim enerjim, sağlığım o çocuğa bakmaya yetiyor. Zaten oğlumun evde bir koşması, bana bir gülücük atması bile ne kadar doğru bir karar verdiğimi ispatlıyor. Değil 50, 80 yaşında da olsam yine çocuğum olsun isterdim. Ben eşimle ayrılma noktasına gelmiştim. Evde bazı huzursuzluklar vardı. Ama çocuk olunca tüm bunlar sona erdi. Üstelik şimdi eskisi kadar yoğun çalışmadığım için oğlumla daha fazla vakit geçirme fırsatını buluyorum. Genç olsaydım, daha fazla iş peşinde olur, çocuğuma yeteri kadar vakit ayıramayabilirdim. Tabii bazen gelecek endişelerim oluyor. Onun mürüvvetini görmek elbette isterim. Ama olmazsa olmaz. Şimdilik onun gülümsemesini görmek bana yetiyor. Kimse kimsenin kaç yaşında baba olacağına karışamaz."

İleri yaşta baba olunca daha sabırlı oluyorsunuz
Ergun Babahan (48 yaşında ikinci kez baba oldu)..

"Ben 48 yaşımdayken ikinci çocuğum dünyaya geldi. Tabii ki genç baba olmanın bazı avantajları olduğunu göz ardı edemeyiz. Her şeyden önce birlikte yaşlanma şansınız oluyor. 40'lı yaşlardan sonra baba olanlarda aradaki boşluk biraz açılıyor. Çocuk 20 yaşına geldiğinde onunla gezecek, top oynayacak gücü bulmak zor olabilir belki bilemiyorum, bu geleceğe yönelik bir şey. Ama avantajları da yok değil. Her şeyden önce sabırlı olmayı öğreniyorsunuz. İleri yaşta baba olunca çok çabuk sinirlenmiyorsunuz, daha anlayışlı oluyorsunuz. Oysa gençler daha fevri hareketlerde bulunabiliyorlar. Bir de çocuk sizin kendinizi daha genç hissetmenizi sağlıyor. Hâlâ kendimi genç 30'larımdaymış gibi hissediyorum. 58 yaşında olsam yine baba olmak ister miydim, onu bilemiyorum. Burada eşimin kararı çok önemli. Belki çocuğumun hayatının belirli bir kısmını bensiz geçireceği ihtimalinden endişe edebilirdim. Ama yine de kime ne olacağını bilemeyiz. Ben böyle bir gelecek endişesi taşımıyorum. Benim bir de 12 yaşında kızım var. Ve o çok istediği için kardeş yapmaya karar verdik. Kızım da yaşı gereği kardeşiyle ilgileniyor ve yalnız olmadığı için çok mutlu."

İç enerjiniz yetiyorsa çocuk da yaparsınız, kariyer de...
Haşim Akman (52 yaşında ikinci kez baba oldu)..

 

"İleri yaşta çocuk yapmak eleştiriliyor. Ama bu, ileri yaşla ne kastettiğinize bağlı. Adam var 50 yaşında, adam var 50 yaşında. Enerjiniz varsa kaç yaşında olduğunuzun hiçbir önemi yok bence. Önemli olan çocukla kuracağınız iletişim. Aranızdaki iletişim hem bedensel hem de zihinsel olarak onu yetiştirmeye yetiyorsa, geç baba olmanın bence hiçbir sakıncası yok. Şöyle bir sorun olabilir belki; genelde insanlar 30 yaşında baba oldukları için, çocuklar bütün babalar aynı olur sanıyorlar. Ama kendi babalarının farklı olduğunu da çok geçmeden anlayıp kabullenebiliyorlar. Ben ilk kez 35 yaşında baba oldum. Ama o zaman da saçım sakalım beyazdı. Kızımın okuluna gittiğimde bir arkadaşı bana 'Yaşlı,' diye bağırdı. Demek ki bu nüfus kâğıdında yazanla alakalı bir şey değil. Sadece geleceğe yönelik şöyle bir endişem olabilir; ikinci kızım 20 yaşına geldiğinde ben 72 yaşında olacağım. Oysa ben onun 30'lu yaşlarını da çok görmek isterim. Onunla 30'lu yaşlarını paylaşamazsam diye endişe edebilirim. 50 yaşından sonra baba olmak meselesi bence iç enerjiyle alakalı bir durum. Sonuçta yaş ilerledikçe hormonlar eskisi gibi çalışmıyor, eklemleriniz bile eskisi gibi olmuyor. Doğanın beden üzerinde yarattığı etkiler var. Sizin iç enerjiniz bunları karşılamıyorsa, değil çocuk yapmak tuvalete gitmek bile ızdırap olur. Ben kafa kâğıdının adamı değilim. Yaş ve zaman sonuçta bizim yarattığımız bir şey. Kazım Kanat nasıl kanseri göğüsleme enerjisini bulduysa, ben de bu yaşta çocuk yetiştirme enerjisini bulurum. Enerji varsa herkes çocuk da yapabilir, kariyer de..."

 

Kime ne zaman ne olacağı bilinmez
Günay Tuncel (63 ve 67 yaşında tekrar baba oldu)..


"Ben 67 yaşında baba oldum ve bundan dolayı çok mutluyum. Geç baba olmak konusuna gelince; ben sağlıklı bir insanım. Haftada iki gün 90 dakika futbol oynuyorum, haftada 50 şınav, 100 mekik çekiyorum. Hiçbir hastalığım yok. Gayet sağlıklı bir insanım. Uzun yaşayacağıma da inanıyorum. Bu durumda niye çocuk yapmayayım ki! Eşim çok istemişti çocuklarımızın olmasını. Ben ilk başta ona, 'Yaşım malum. Sonra çocukla ortada tek başına kalma,' dedim. O da bana, 'Kimin ne zaman öleceği hiç belli olmaz,' demişti. Gerçekten de kimin ne kadar yaşayacağını bilemeyiz. Biz bu mutluluğu yaşamak istedik. Benim şu anda biri 4.5 diğeri 1.5 yaşında iki ufaklığım, bir de 30 yaşında oğlum var. Ufaklıklar yaşantımda hiçbir engel teşkil etmiyorlar. Tabii üç-beş yıl sonra ne olacağını bilemem. Ama 30 yaşındayken neysem şu anda da kendimi, fiziksel olarak değişsem de zihinsel olarak aynı hissediyorum. Her şey insanın kendi enerjisine bağlı. Ben kendimi bu kadar dinç ve sağlıklı hissederken, neden çocuk yapmayayım ki! Geç baba olmaya karşı çıkanlara da saygı duyuyorum. Sonuçta onların kendi düşüncesi. Ama ben üstesinden gelebileceğimi biliyordum ve bu yaşta tekrar baba olmayı seçtim. Çok da mutluyum."

Geç baba olmak riskli bir durum olabilir
Uzmanlar da ikiye bölündü.....


"Kadın ve erkeğin yaradılışlarında bazı farklılıklar vardır. Bu farkların en önemlilerinden biri, kuşkusuz çocuk sahibi olma yaşıdır. Kadınlar menopoz sonrasında doğal olarak evlat sahibi olma yeteneklerini yitirirken, erkeklerde bu durum teorik olarak süresizdir. Bir erkek, ömrü yettikçe ve sağlığı elverdikçe çocuk sahibi olabilir. Toplumumuzda genellikle ikinci evliliklerini yapan erkekler için böyle bir durum söz konusu. Ancak ileri yaşlarda baba olmanın bazı olumsuzlukları var. Sperm üretimindeki bozulmalar nedeni ile genetik hastalıkların, özellikle de otizmin gelişim riski artar. Olayın psikolojik boyutu da göz ardı edilmemeli. Baba ile evlat arasında yaş farkının çokluğu, yakınlaşmayı engelleyebilir. Büyük olasılıkla kendinden yaşça büyük ağabey ve ablaları olacağından yakın kardeşlik ilişkileri de kurulamaz. Geç gelen bu çocuk, aile içinde yalnız büyümek zorunda kalır. Çocuğun ergenlik döneminde babasının, iyice ilerlemiş yaşı nedeni ile vefat etmesi mümkün olabilmektedir. Bu durumda ise çocuk, erken bir yaşta babasızlığı yaşamak durumunda kalabilir."

Önemli olan yaş değil çocuğa davranış biçimi


"Günümüzde genellikle sosyo-ekonomik koşulların hazır olmasını bekleme, iş yoğunluğu, geç evlilikler gibi nedenlerle, anne-baba olma yaşı daha yukarılara çıktı. Geç anne-baba olmanın avantaj ve dezavantajları son yıllarda oldukça tartışılan bir konu. Önemli olan, kişinin ebeveyn olmaya hazır olduğunu hissetmesi ve sorumluluğu üstlenebilmesidir. Belki kişi daha olgun, pek çok açıdan kendisine daha güvenli ve bilinçli olabileceği için olgun yaşta çocuğuna daha bilinçli yaklaşabilecektir. Sosyo-ekonomik koşullar daha uygun olabileceği için çocuk, daha zengin uyaranlarla tanışabilecektir. Normal yaşta anne-baba olan kişilerin fiziksel yönden dayanıklılığı daha fazla olabileceği için daha hareketli olabilecekler ve yorgunluğa tahammülleri daha fazla olabilecektir. Birtakım hastalıkların ileri yaşlarda ortaya çıkma sıklığı, genç yaşlara oranla daha fazladır. Ebeveynlerin sağlık sorunları, çocuğun yaşam kalitesini etkileyebilecek, psikolojik anlamda da sağlığa duyarlı hale gelebilecek, kaygıları oluşabilecektir. Tüm bunlara rağmen bu koşullar standart değildir şüphesiz. Önemli olan çocuk sahibi olmaya hazır hissetmek, doğru tutumlara sahip olmak, çocuğa destekleyici yaklaşabilmektir."

 

Jack Nicholson
22 Nisan 1937 doğumlu olan Jack Nicholson, hiç kuşkusuz yaşına rağmen Hollywood'un en karizmatik ve en seksi aktörlerinden biri. Tam 12 kez Oscar'a aday gösterilen ve üç kez Oscar'ı göğüsleyen Nicholson yıllara meydan okumasını bilenlerden. Onun lügatında 'yaşlanmak' kelimesi sanki yer almıyor. Zaten o da her geçen gün kendisini daha genç ve enerjik hissettiğini söylüyor. Amerika'da yapılan anketlerde Yaşayan En Seksi Adamlar Listesi'nde ilk 10'a giren Nicholson'ın bugüne kadar 2 bin kadınla birlikte olduğu konuşuluyor. Dört farklı kadından beş çocuğu olan aktör, evliliği ise sadece bir kere yaşadı. İlk çocuğunu 26 yaşında kucağına alan aktör 53 yaşında ve 55 yaşında yeniden babalığı tattı. "Baba olmanın yaşı yoktur," diyen Nicholson, "Vaktim olsa daha da fazla çocuk yaparım. Ama onlara şu anda yeterince ilgi gösteremem. Belki ileride olur," demeyi de ihmal etmiyor.

Mick Jagger
O efsanevi The Rolling Stones grubunun beyni ve vokalisti... Rock'n roll dünyasının asi adamı... Ama tüm bunlar onun 56 yaşında baba olmasını engellemedi. Oldukça çalkantılı bir hayatı olan Jagger, 6 Temmuz 1943'te dünyaya geldi. Özel hayatında adı skandallarla anılan Jagger'ın ilk çocuğu 1970 yılında dünyaya geldi. Ama ilk çocuğunun annesi Marsha Hunt'la hiç evlenmedi. Onun yerine kendisini jet-setin pırıltı dünyasına taşıyan Mora de Marcias ile nikâh masasına oturdu. Ve 1971 yılında ikinci çocuğu Jade dünyaya geldi. Sekiz yıl evli kaldıktan sonra Marcias'dan da boşandı. Adı, evliyken süper model Jerry Hall ile aşk dedikodularına karışmıştı. Bu beraberliğinden de yine bir kızı oldu. Hall'la dünya evine girdi ve Kabala öğretisini benimsedi. Tam da hayatında sular duruluyordu ki süper model Luciana Gimenez, Jagger'ın bebeğine hamile olduğunu açıkladı. Jagger önceleri reddetse de DNA testi sonucu Lucas'ın kendi oğlu olduğu ortaya çıktı. Jagger oğluna sahip çıktı ve 22 yıllık eşiyle de yollarını ayırdı. Böylece rock'n roll'un prensi 56 yaşında yeniden baba olmuş oldu.

Michael Douglas
Michael Douglas için, kaç yaşında olursa olsun Hollywood'un en yakışıklı babalarından biri diyebiliriz. 25 Eylül 1944 doğumlu olan Douglas bugün tam 64 yaşında. İlk evliliğini 1977 yılında yapan Douglas'ın 1978 yılında oğlu Cameron dünyaya geldi. Ama eski eşi Diandra Luker, Douglas'ı kadın düşkünü olmakla ve oğluyla yeterince ilgilenmemekle suçladı ve boşanma davası açtı. Boşanmanın ardından 18 Kasım 2000'de kendisiyle aynı gün doğan Catherina Zeta Jones ile evlendi. Bu düğün tüm dünyada büyük yankı uyandırdı. Evlendikleri yıl çiftin Dylan Michael adını verdikleri oğulları dünyaya geldi. 2003 yılında ise ikinci çocuklarını yapmaya karar verdiler ve kızları Carys Zeta doğdu. Kensisinden 25 yaş küçük eşi olan Douglas böylece kendisinden 59 yaş küçük bir de kız çocuğu sahibi oldu.

BURCU ALDİNÇ /SABAH
Yayın Tarihi : 6 Temmuz 2008 Pazar 07:36:17
Güncelleme :6 Temmuz 2008 Pazar 07:43:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?