31
Mayıs
2024
Cuma
YAŞAM

Babasının öldüğü ocağa müdür oldu

Rıfat Dağdelen, Türkiye Taşkömürü Kurumu'nun (TTK) 5 yıldır genel müdürü. Ata mesleği olan madenciliğe 1972 yılında başladı. Ancak aynı yıl talihsiz bir kazada babasını kaybetti.

O yıllarda adı Ereğli Kömür İşletmeleri olan kurumun Karadon Müdürlüğü'nde mühendis olarak işe alınmıştı. Babasıyla sadece birkaç ay çalışmak nasip oldu. Çaydamar kömür ocağında meydana gelen grizu patlamasında baba Şevki Dağdelen'le birlikte 20 işçi hayatını kaybetmişti. Bu olay genç mühendisi çok etkiledi. Rıfat Dağdelen, yıllar sonra kurumun başına geçtiğinde onun için iş güvenliği her şeyden önemliydi. Maden ocaklarında göçükleri önleyecek mekanizmalar geliştirdi. Ocak yangınlarının önceden önlenmesini sağladı ve insan gücüne dayalı malzeme çekme işlerine son verdi. Alınan tedbirlerle kaza sayısı önemli oranlarda düşüş gösterdi.

Mühendis olarak göreve başladığı yıl Çaydamar ve Kozlu kömür ocağında peş peşe meydana gelen grizu patlamalarında 20 işçinin öldüğünü, bunların arasında babasının da yer aldığını anlatan Dağdelen, "Babam öldüğünde mesleğe yeni başlamama ve acıma rağmen ocaklara girmekten korkmayarak kurumun genel müdürlüğüne kadar yükseldim." diyor. Bu olay sonrasında işinden soğumayan Dağdelen, eksiklikleri ve sorunları çözmek için daha çok çalışmış. Çünkü dededen oğula, oğuldan toruna geçen madenci kültürüyle yetişmiş. Ancak 1'i kız 2 çocuğu madenleri tercih etmemiş.

TTK Genel Müdürü, sadece maden ocaklarında değil, tersane ve fabrika gibi birçok işyerlerinde de ölümlü kazalar meydana geldiğine dikkat çekiyor. Önemli olanın kazaların önlenmesine yönelik tedbirlerin alınması olduğunu vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürüyor: "Madenlere giren kişi sürekli ölümü aklına getirmez, düşünmez. İnsan ölecek ama Allah iş kazası sonucu ölüm göstermesin. Biz iş kazaları olmaması için gerekli önlemlerimizi alıyoruz. Sıfır iş kazası madencilikte imkansız gibi görünen bir olgudur. Ancak biz buna ulaşmak için çabalıyoruz." Kuruma gelecek yıl 30-35 milyon YTL tutarında yatırım yapacaklarına işaret eden Dağdelen, şunları kaydediyor: "Geçmiş yıllarda ucuz olduğu ve gerekli yatırımlar yapılmadığından kömür ithal ediliyordu. Bugün dünyada kömür fiyatları yükseldi. Böylece yerli üretime yönelindi. Yatırımlar sonucunda üretim artacak, üretim arttıkça daha çok işçi alınacak. Kurumumuz, yeni kömür alanlarının açılmasının yanı sıra ödeneği doğrultusunda işçi sağlığı ve iş güvenliğine yönelik yatırımlarına da devam edecek."

Zaman
Yayın Tarihi : 22 Aralık 2008 Pazartesi 14:56:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?