17
Mayıs
2024
Cuma
YAŞAM

Bakanların kanı 'kirli' çıktı

Doğayı Koruma Vakfı, Avrupalı 14 sağlık ve çevre bakanından alınan kan numunelerinin tahlil sonuçlarını açıkladı. Bakanların kanında 55 kimyasal ürüne rastlandı.

Doğayı Koruma Vakfı (WWF), Dünya Sağlık Örgütü’nün geçen haziranda Budapeşte’de yaptığı toplantı sırasında AB’den 14 sağlık veya çevre bakanından aldığı kan numunelerinin tahlil sonuçlarını açıkladı.

AB’deki kimyasal standartlar tartışmasına katılmak isteyen örgüt, kan numunelerinde 103 kimyasal ürün aradıklarını, bunların 55’ini bulduklarını bildirdi.

Vakfın Cenevre’de yayınladığı açıklamaya göre, bakanların kanında kişi başına ortalama 37 kimyasal ürün kalıntısı bulundu. Kanlarda toplam 55 değişik kimyasala rastlandı. Kanı en az “kirli” bakanda 25, en “kirli” bakandaysa 43 kimyasal ürün bulundu.

Açıklamada, bakanların kanında bulunan ürünlerin; yanmaz koltuk kumaşlarında, teflon tavalarda, yağ sızdırmayan gıda ambalajlarında, yumuşak pvc’lerde, parfümlerde ve böcek ilaçlarında kullanıldığı kaydedildi. Bu ürünlerin bazılarının, yıllar önce yasaklandığı da belirtildi.

Vakfın “DetoX” kampanyasını yürüten Karl Wagner, “Bakanların hepsinin, etkileri tam olarak bilinmeyen sanayi ürünleriyle kirlendiğini” kaydetti ve siyasi yöneticilerin böyle bir şeye yıllarca nasıl göz yumabildiklerini anlamanın zor olduğunu vurguladı.

Araştırmanın; kimyasal ürünlerle kanser, alerji, üreme ve gelişme sorunları arasındaki bağlantıyı yeniden göz önüne serdiğini bildiren Wagner, “Kimya sanayii, ürünlerinin tehlikeli olup olmadığını belirleyecek olanaklardan yoksun olmaktan ciddi ciddi söz ediyor. Gezegenimizdeki yaşam adına bütün bunları bilmemezlik, öğrenmemezlik edemeyiz” ifadesini kullandı.

Kanı alınıp incelenen bakanlar arasında İngiliz Alun Michael, İspanyol Christina Narbona ve Fransız Serge Lepeltier bulunuyor.

WWF, geçen sonbaharda da 39 Avrupalı milletvekilinin kanında 76 kimyasal ürün kalıntısı bulduğunu açıklamıştı.

AB, yıl başından bu yana kimyasal ürünlerin standardını belirleyecek ortak yasa hazırlamak için hummalı bir tartışmanın içinde bulunuyor.
AJANSLAR
Yayın Tarihi : 19 Ekim 2004 Salı 20:26:14
Güncelleme :20 Ekim 2004 Çarşamba 15:17:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?