26
Mayıs
2024
Pazar
YAŞAM

Balık ve peynirle anılamayacak

Rakı, balık ve peynirin adını ağzına alamıyor!

Reklamlarında ürünlerini gıda maddeleriyle ilişkilendirmesi engellenen alkollü içki üreticileri, bu düzenleme tepkilerini yine reklamlarla dile getiriyor

Alkollü içki reklamları konusundaki son tebliğle, ürünlerinin reklamını herhangi bir yiyecekle ilişkilendirerek yapması engellenen üreticiler, bu konuya ilişkin eleştirilerini reklamlarına taşıdılar. Yeni Rakı da hazırladığı iki yeni ilanla getirilen kısıtlamayı eleştirdi.
Bu ilanlardan birinde masanın üzerinde boş ama içlerinde yiyeceklerin resimleri bulunan tabaklar yer alıyor. İlanda söz konusu yiyeceklerin adı verilmiyor ama bunlar "Denizde yaşayan solungaçlı canlı", "Güzel kokulu turuncu meyve", "Süt ürünlerinden en katı ve beyaz olanı" ifadeleriyle anlatılıyor.
Kasaya dizilmiş balıkları gözlerine 'siyah bant' atılmış şekilde gösteren diğer ilanda ise "Gözüm ondan başkasını görmüyor" sloganı kullanılıyor. Her iki ilanda da, "Rakı artık onların adını ağzına alamıyor ama siz onların tadını alabilirsiniz" deniliyor.

Yasaklandı
Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu'nun (TAPDK) Alkollü İçki Reklamlarında Uyulacak İlkeler Hakkındaki Tebliğ'de yaptığı değişiklik 20 Haziran 2009 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanmış ve değişikliğin yayımından bir ay sonra yürürlüğe gireceği belirtilmişti. Düzenleme, alkollü içki reklamlarında tanıtılan ürünlerin gıda maddeleriyle ve coğrafi, tarihi, kültürel, sanatsal değerlerle ilişkilendirilmesini yasaklıyordu.

Sektör tepkili
Bu hüküm, balık, beyaz peynir ve kavunla özdeşleşen rakının, kuruyemiş ve cipsle birlikte anılan biranın reklamlarında bu gıdaların olamayacağı anlamına geliyordu. Yasak, sektör temsilcilerinin tepkisine neden olmuştu. Düzenlemenin Resmi Gazete'de yayımlanmasını izleyen günlerde yaptıkları açıklamalarda Mey İçki CEO'su Galip Yorgancıoğlu, "Bu tür tedbirler, rakımızı uluslararası alanda tanıtmamıza köstek vuran, zedeleyen yaklaşımlardır", Efes Bira Grubu Türkiye Bölge Başkanı Semih Maviş de, "Üretim yaptığımız, faaliyet gösterdiğimiz ülkelerde, Türkiye’de yaşadığımız kısıtlamaları, yasaklamaları yaşamıyoruz" diyerek tepkilerini dile getirmişlerdi.

Fıkralara konu oldu
Alkollü içki reklamlarının gıda maddeleriyle ilişkilendirilmesini engelleyen düzenleme, sektörün yanı sıra kamuoyunun büyük bölümü tarafından da eleştiriliyor. Düzenlemenin ardından internetteki forumlarda paylaşılan bir fıkra, kamuoyunun konuya ironik bakışını özetliyor:
"Bilindiği gibi, doğada çok çeşitli canlı, balık avlayarak karnını doyurur. Balık yenilip mideye inince etrafına bakarmış ve eğer midede rakı yoksa 30 saniye kadar beklermiş. 30 saniye sonunda hâlâ rakı gelmemişse kendi kendine, ‘Beni ne çeşit bir canlı yedi acaba?’ diye sorarmış."
 

Milliyet
Yayın Tarihi : 26 Temmuz 2009 Pazar 17:22:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?