19
Mayıs
2024
Pazar
YAŞAM

Bardakoğlu: Namus cinayetleri toplumsal sorun

Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu, İslam dininde kadın-erkek ayrımının söz konusu olmadığını belirtirken, ``Kadın hakları ihlali İslam`dan değil, İslam dinine bakış açısından kaynaklanıyor Bunda coğrafi konum, ekonomik şartlar ve kültür belirleyici unsurlar. Bu unsurlar zamanla dine girdiği için yanlış anlaşılmalara neden oluyor`` dedi.

Bardakoğlu, CNN Türk`te katıldığı bir televizyon programında dindarlığı ``kendi dünyamızı onarma`` olarak tanımladı. Bardakoğlu, dini yaşam biçiminin içinde bulunulan çağa göre düzenlenmesi gerektiğine işaret etti. Din ile modern dünyanın gereklerinin birarada yürütülmesinin önemine değinen Bardakoğlu, ``Dindarlık konusunda kendimizi yenileştirmeliyiz`` diye konuştu.

Diyanet İşleri Başkanlığı olarak geleneksel kalıpları gözden geçirdiklerini belirten Bardakoğlu, sağlıklı bir bilgi alışverişi ile din-tarih ve din-kültür ilişkilerinin daha net ayırt edilebileceğini söyledi. İnsanların din konusundaki bilgilerinin artamsının radikalizmin önüne geçilmesinde önemli olacağına değinen Bardakoğlu, ``Bizim Diyanet İşleri Başkanlığı olarak sağlıklı bilgi üretip insanlarla paylaşmamız gerekiyor`` dedi.

KADIN MÜFTÜ YARDIMCILARI

Kadın Müftü Yardımcıları konusunda da Bardakoğlu, ``İslam dininin özünde hiçbir zaman insan hakları ve kadın hakları sorunu olmaz. Çünkü insanı yaratan, kadını yaratan ve ekeği yaratan Allah`tır. Allah kendi yarattıkları arasında ayrımcılık yapmaz. Onun için bir ayrımcılık durumu varsa o kültürün ve coğrafyanın ürünüdür. Kadın haklarının ihlalilin kaynağı İslam dini değildir. İnsanların İslam dinini anlama biçimidir ve kendi kültürlerini İslam dinine yamama sorunudur. İşte işin özü budur`` şeklinde yanıtladı.

Eğitimde cinsiyet ayrımcılğı yapılamayacağına dikkat çeken Bardakoğlu, kadınları sırf kadın oldukları için belli bir kamu görevinden mahrum bırakmanın söz konusu olamayacağını kaydetti. Bardakoğlu şöyle devam etti:

``Bunun bir parçası olarak da dedik ki nüfusumuzun yüzde ellisinden fazlası kadındır. Niye bir kadın kadın olduğu için il müftü yardımcısı olmasın. Olabilir dedik ve yönetmelikte ona göre bir düzenleme yaptık. Bu uygulama toplumda önemli bir rahatlama getirecektir.``

TÖRE CİNAYETLERİ

Kamuoyu gündemini çok sık işgal eden töre cinayetleri konusuna da değinen Bardakoğlu, bu tür cinayetlerin kaynağının İslam dini olmadığının altını çizdi. İslam`ın namus ve iffete önem veren bir din olduğunu anlatan Bardakoğlu, ``Namus ve iffet konusunda sorumluluğu sadece kadınlara yıkmayız. Bu bütün olarak toplumun sorunudur`` dedi.

``DİN EĞİTİMİ YETERSİZ``

Din eğitiminin önemli bir konu olduğunu belirten Bardakoğlu, din eğitiminin verilmemesinin çözüm olmayacağını kaydetti. Bardakoğlu, ``Din eğitiminin verilmemesi büyük sıkıntılara neden olur. Türkiye`nin uğraştığı sorunlar büyür. Din eğitimi ideolojik ve siyasi örgütlemeler içinde kullanılması yanlıştır. İşte bu noktada dengeyi iyi kurmak gerekir`` diye konuştu.

Bardakoğlu, din eğitimi konusunda Milli Eğitim Bakanlığı`nın daha büyük sorumluluk üstlenmesi gerektiğini de belirtirken, ezan konusunda yaşanan sıkıntıların giderilmesine yönelik çalışmaları olduğunu kayeddetti.
ANKARA
Yayın Tarihi : 10 Temmuz 2004 Cumartesi 20:38:00
Güncelleme :12 Temmuz 2004 Pazartesi 01:01:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?