22
Mayıs
2024
Çarşamba
YAŞAM

Başkent'te durum vahim

Ankara’daki su sıkıntısı vahim boyutlara ulaştı. Akdere Ziya Orbay Mahallesi’nde bulunan bir inşaatın sahibi Mesut Bulgulluoğlu, bahçesinde yer alan kuyu suyunu vatandaşlara ücretsiz dağıtmaya başladı. Bulgulluoğlu, kuyuyu, geçen yıl Ağustos ayında bulduklarını ve daha sonra ASKİ’den izin alarak kullanmaya başladıklarını söyledi.

Kuyudan çıkan suyu test ettirdiklerini belirten Bulgulluoğlu, “Suya yukarıdaki gecekondulardan foseptik karışıyor, bu su sadece tuvalet temizliğinde kullanılır, içilmez. Bizim amacımız vatandaşın bu ihtiyacında kullanabileceği suyu vermek, yardım etmek” diye konuştu.

Bulgulluoğlu, 3 gündür 08.00-24.00 saatleri arasında vatandaşlara su dağıttıklarını ve kuyudan su çıkarmada kullandıkları 4 motordan 2’sinin “aşırı yüklenme nedeniyle” yandığını söyledi. Kuyudan şu anda 2 motor yardımıyla su çıkardıklarını anlatan Bulgulluoğlu, “Bu olanağa sahip başka kişiler varsa onlar da su dağıtsın. Bu işin masrafı çok düşük, amaç vatandaşa yardım” dedi.

MAHALLE HALKI: GEREKİRSE İÇERİZ
Kuyudan su almaya gelenlerden Saniye Çınarer, 7 kişilik bir aile olduklarını ve Pazar gününden beri susuzluk yaşadıklarını belirterek, “Susuzluktan kırıldık. Pislikten kokuyoruz hepimiz” diye konuştu. Çınarer, “Günde 10 litre içme suyu alıyoruz, para dayanmıyor. Kuyu suyunu gerekirse içeriz. Böyle sürünmektense, öleceksek ölelim” dedi.

Su almaya gelenlerden Barış Doğan da küçük bir çocuğunun olduğunu, ancak çaresiz kalırsa “içme suyu olarak kullanılmayan” kuyu suyunu içebileceklerini söyledi.

Kuyudan çıkarılan sudan almaya gelenler yaşanan sıkıntı konusunda Ankara Büyükşehir Belediyesi’ni suçlayarak, “önlem almadığından” yakındılar. Vatandaşlar, “Belediye tankerle de su dağıtmıyor. Biz çaresiziz. Bu suyu kullanacağız tabii ki. Bu hayırsever vatandaş sayesinde evlerimizi temizleyebileceğiz” diye konuş

Çevre beldelerde bulunan çeşmelere hücum

Ankara'nın tamamına 3 gün süreyle su verilemeyeceğinin açıklanmasının ardından bir çok vatandaş çevre ilçe ve beldelerde bulunan çeşmelere yöneldi.

Su sıkıntısı çeken bazı vatandaşlar, araçlarına doldurdukları bidonlar ve pet şişelerle, başta Çubuk, Gölbaşı, Kazan ve Kızılcahamam olmak üzere Ankara'nın ilçelerine kadar gidiyor. 2004 yılında Çubuk Belediyesi tarafından yaptırılan çeşmeler, ''susuzluk'' çeken Başkentlilerin imdadına yetişirken, Ankara'ya 28 kilometre uzaklıktaki Çubuk ilçesinde belediye tarafından yaptırılan 9 sokak çeşmesi, Ankaralılarını ilk tercihi arasında. Çubuk Belediye Başkanı Adem Tuğluca, Çubuk'taki sokak çeşmelerinden su tüketiminin son bir kaç gün içinde hızla arttığını belirterek, günde ortalama 10 bin metreküp su tüketildiğini bildirdi.

Ankara'nın Kazan ve Gölbaşı ilçelerine bağlı yerleşim birimlerindeki kuyu suyu bulunan yerleri tercih eden vatandaşlar da bölgede bahçe sulamasında kullanılan sulardan alıyor. Gölbaşı'nda Haymana Yolu üzerindeki Mogan Parkı'nın çıkışına yakın mesafede bulunan çeşme, çok sayıda vatandaşın su ihtiyacını karşılıyor.

Başkent'e 75 kilometre uzaklıktaki Kızılcahamam'ı ise özellikle içme suyu ihtiyacını karşılamak isteyenler tercih ediyor. Kızılcahamam Belediye Başkanı Adem Özbekler, Ankara'daki su kesintilerinin ardından Kızılcahamam ve çevresindeki çeşmelerin başında uzun kuyruklar yaşandığını bildirdi.

Öte yandan, Ankara'daki su kesintilerinin ardından talep patlaması yaşayan içme suyu üreticileri su sıkıntısının bulunmadığını belirterek, damacana sıkıntısı yaşadıklarını bildirdi.


AA
Yayın Tarihi : 9 Ağustos 2007 Perşembe 11:23:42
Güncelleme :9 Ağustos 2007 Perşembe 17:09:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
gülden kızıldaş IP: 88.224.105.xxx Tarih : 9.08.2007 17:37:32
işte hayat parası olan hazıra para yetiştiriken olmayan pis suyu icer.arabası olan gider doldurur ama olmayan ne yapsın gercekten sokaklar koktu insanlar koktu hayat bu işte parası olan kazanıyo olmayan sürünüyor,suyumuzun kıymetini bilelim ankaralılar