19
Mayıs
2024
Pazar
YAŞAM

Başpiskopos'tan peçe desteği

Anglikan Kilisesi'nin lideri Canterbury Başpiskoposu Rowan Williams siyasetçilere giyimde dini unsurların kullanılmasına karışmama çağrısı yaptı.

Williams, dini simgelerin gizlenmesine karşı...

Williams, Times gazetesi için yazdığı bir makalede, peçe, Sih türbanı ya da haç takılmasına müdahalenin siyasi açıdan tehlikeli olduğunu belirtiyor.

"Hükümet hangi dini sembollerin kabul edilebilir olduğu konusunda karar verecek merci olmamalı" diyen Başpiskopos Williams, yazısında şu görüşleri de dile getiriyor:

"İngiltere'nin laik bir toplum olma zamanının gelip gelmediği soruluyor. Boyunlarda haçların takılmadığı, Yahudi zulüflerinin, türban ya da peçelerin görülmediği bir toplum siyasi olarak tehlikeli bir yer olacaktır. Bu Çin gibi bazı yerlerde sistematik olarak yapılmaya çalışılmış, ancak başarısız olunmuştur."

İngiltere'de özellikle 7 Temmuz 2005'teki bombalı saldırıları Müslüman İngilizlerin düzenlediğinin ortaya çıkması ardından Müslüman toplumla ilişkiler hasas bir konu.

Son haftalarda da, Müslüman kadınların peçe takmasının kamu alanlarında iletişime engel teşkil edip etmediğine dair bir tartışma sürüyor.

Williams bu tartışmanın abartıldığı görüşünü savundu.

Dünyadaki 77 milyon Anglikan'ın lideri durumundaki Williams, "Mars'tan gelen bir ziyaretçi, bugün sanki İngiltere toplumu için en büyük tehdit, dini okulların beslediği, binlerce peçeli kadının ve Lordlar Kamarası'nda temsil edilen başpiskoposların tezahüratlarıyla körüklediği bir din savaşıdır sanır" satırlarına yer verdi.

Bu tartışmalar geçtiğimiz haftalarda, iktidardaki İşçi Partisi'nin Avam Kamarası lideri ve eski dışişleri bakanı Jack Straw'un, seçim bölgesi Blackburn'de kendisini ziyaret eden ve peçe takan Müslüman kadınlardan peçelerini açmalarını istediğini söylemesiyle başlamıştı.

Aynı günlerde sınıfta peçesini çıkarmayan bir öğretmenin görevine geçici olarak son verildi.

Daha önce de İngiliz Hava Yolları, boynundaki haçı üniformasının fularıyla örtmeye yanaşmayan bir çalışanını aktif görevden almıştı.


BBC Türkçe
Yayın Tarihi : 28 Ekim 2006 Cumartesi 16:30:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?