20
Mayıs
2024
Pazertesi
YAŞAM

'Batı Trakya'daki Türklere ırkçı muamele'

Yunanistan’da Batı Trakya Türk Azınlığıyla Arnavut ve Makedonların kötü muamele ve ırkçı tavırlara maruz kaldığı vurgulanarak, Atina’nın ırkçılıkla mücadelede yetersiz olduğu belirtildi.

AB Konseyi Irkçılığı ve Ayrımcılığı Önleme Komitesi (ECRI), 5 Aralık 2003 tarihinde kabul ettiği Yunanistan’la ilgili üçüncü raporunu yayımladı. Yunanistan, dini ve etnik azınlıklara karşı ırkçı tavırlarla daha fazla mücadeleye davet edildi.

Yunanistan’da yaşayan Arnavut, Makedon ve Türk kökenli Müslüman azınlığın kötü muamele ve ırkçı tavırlara maruz kaldığını belirten ECRI, Yunanistan’a 2002 yılında tavsiye niteliğinde bir raporla yapılması gerekenleri bildirdiğini, bunların çoğunun Yunan yetkililer tarafından yanıtsız bırakıldığını kaydetti.

ECRI raporunda, dini azınlıkların, çoğunluk dinine mensup olanların önyargı ve ayrımcılığına maruz kaldığı, Batı Trakya dışında oturanların geleneklerine göre gömülebileceği mezarlıkların bulunmadığı ve Atina’da resmi bir caminin olmadığı vurgulandı.

Örgütlenme hakkının ihlal edildiğini iddia ederek Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne başvuran bir Makedon derneğin mahkeme tarafından haklı görülmesine rağmen Yunanistan tarafından hakkın iade edilmediği, aynı ayrımcılığın Batı Trakya Türkleri için de geçerli olduğu belirtilen raporda, Yunan makamları azınlıkların örgütlenme hakkını tanımaya davet edildi.
BRÜKSEL
Yayın Tarihi : 23 Haziran 2004 Çarşamba 18:33:00
Güncelleme :25 Haziran 2004 Cuma 11:44:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?