30
Mayıs
2024
Perşembe
YAŞAM

Bebek ölümlerinde utandıran tablo

Dünya Sağlık Örgütü, UNICEF, Dünya Bankası ve Birleşmiş Milletler tarafından hazırlanan “Anne Ölümleri” raporuna göre, Türkiye, “gebeliğe bağlı ölümler oranlarında” acınacak durumda

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, kadınlara yaptığı “en az üç çocuk doğurma” tavsiyesine karşın Türkiye, anne ve bebek ölümlerinde içler acısı bir tabloya sahip. Türkiye, gebeliğe bağlı anne ölümlerinde Kenya’dan bile geride yer alırken, 2006’da 6 bin 214 bebek bir yaşını doldurmadan yaşamını yitirdi. Uzmanlar, ölümleri “uygun sağlık hizmetlerine erişim olanağı olmamasına” bağladı.
Dünya Sağlık Örgütü, UNICEF, Dünya Bankası ve Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu tarafından hazırlanan “Anne Ölümleri” raporuna göre, Türkiye, “gebeliğe bağlanan ölümler oranlarında” acınacak halde.
A’dan H’ye olmak üzere sekiz grup içerisinde “D” grubunda yer alan Türkiye’de 2005’te 100 binde 29 anne ölüm oranı yaşandığı belirtilen raporda, Türkiye şu ülkelerle aynı kategoride yer aldı:

Oranlar kötü
ötü Bangladeş, Brezilya, Çin, Mısır, Honduras, Hindistan, İran, Ürdün, Malezya, Birmanya, Nikaragua, Paraguay, Suudi Arabistan, Güney Afrika, Sri Lanka ve Tayland.
Türkiye’den kötü durumda olan ülkeler arasında ise, Afganistan, Ermenistan, Arnavutluk, Azerbaycan ile Angola, Merkez Afrika Cumhuriyeti, Burundi gibi ülkeler yer alıyor. Düşük oranlarıyla dikkat çeken ülkeler arasında ise İngiltere, Fransa, Yunanistan, Kanada, Avusturya gibi ülkelerle birlikte, ekonomik ve sosyal durumu Türkiye’den daha kötü halde olan Kosta Rika, Şili, Kamerun, Bulgaristan, Etiyopya, Mozambik, Kenya, Namibya, Senegal gibi ülkeler dikkat çekiyor.

İlk neden ‘evde doğum’Sağlık Bakanlığı’na göre de, Türkiye’de 2005’te 100 binde 28.5 olarak gerçekleşen anne ölüm rakamlarının 2006’da 100 binde 24 civarlarında gerçekleştiği tahmin ediliyor. Ölümlerin yüzde 25’i kanama, yüzde 15’i enfeksiyon, yüzde 13’ü tehlikeli düşük nedeniyle gerçekleşiyor. En önemli nedenlerden biri, evde doğum.

Yılda 6 bin bebek ölüyor
İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nün yayınlandığı doğum ve ölüm raporlarına göre de, 2006’da 6 bin 214 bebek hayatını kaybetti. Daha çok kız çocuklarının öldüğü (3 bin 471) 2006’da, bebeklerin yarıdan fazlası ise birinci ayını doldurmadan hayata gözlerini yumdu.
2005’te ise 1 milyon 87 bin bebek dünyaya gelmiş, 5 bin 144 bebek bir yaşını doldurmadan hayatını kaybetmişti.

Milliyet
Yayın Tarihi : 2 Nisan 2008 Çarşamba 12:37:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?