20
Mayıs
2024
Pazertesi
YAŞAM

Ben Dali'nin kızıyım

İspanyolların dünyaca ünlü ressamı Salvador Dali’nin gayrimeşru kızı olduğunu iddia eden Pilar A. adlı İspanyol kadın, babalık iddiasını ispatlamak için Dali’nin mezarını açtırıp DNA testi yapılması için yasal işlem başlatacağını söyledi.

Salvador Dali gibi Katalan olan 52 yaşındaki Pilar A. iddiasında, Dali’nin hayattayken yaz tatillerini geçirdiği Barcelona’nın kuzeyindeki Brava sahillerindeki evinde annesinin hizmetçi olarak çalıştığını ve annesiyle Dali arasında yaşanan bir gecelik ilişkiden kendisinin dünyaya geldiğini ileri sürüyor. Annesi genç yaşta öldüğünden Salvador Dali’nin babası olduğunu kendisine sadece bir kez söylediğini, ancak ünlü ressamın ruhuna duyduğu saygıdan dolayı annesinin asla bu konuyu açmak istemediğini savunan Pilar, sadece büyükannesinin kendisine birkaç kez Dali’nin kızı olduğunu anlattığını belirtti.

‘Bir bıyığın eksik!’

Sanatçının ünlü bıyıklarından alınan deri ve kıl örnekleri kullanılarak, geçtiğimiz yıl yapılan DNA testleri sonuçsuz kalmıştı. Bunun üzerine aralık ayında Dali’nin malvarlığından sorumlu kişilerle irtibat kuran Pilar, sanatçının 84 yaşında öldüğü 1989 yılından bu yana bir depoda muhafaza edilen tıbbi örneklerinin test edilmesi konusunda anlaştı.
Pilar, sekiz ay geçtiği halde kendisine konuyla ilgili bilgi verilmemesi üzerine sonuçları alabilmek için yasal işlem başlatacağını söyledi. Pilar’ın avukatı da gerekirse Dali’nin mezarının açılmasını talep edeceklerini belirtti.

Sanatçının malvarlığından sorumlu arkadaşı ve biyografisinin yazarı olan Robert Descharnes ile geçen sene Paris’te buluşan Pilar, Descharnes’in kendine, esrarengiz şekilde Salvador Dali’ye benzediğini ve “Bir bıyığın eksik” dediğini öne sürüyor. Bugüne kadar Dali’nin çapkın olduğuna dair herhangi bir rivayet duyulmamıştı. Sanatçı 1934 yılında evlendiği karısı Gala ile 1982 yılındaki ölümüne dek birlikte kaldı. Kadın cinsel organına karşı fobisi olduğunu itiraf eden Dali’nin eşinin rahmi 1936 yılında alınmış, çiftin hiç çocuğu olmamıştı.

Pilar, Dali’nin mirasında gözü olmadığını, sadece babasının gerçek kimliğini öğrenmek istediğini söylese de Dali’nin Katalonya’nın Figueras kasabasındaki kendisine ait müzede bulunan mezarının açılması ihtimali çok küçük bir olasılık olarak görülüyor.

Dali’nin eserleri geliyor

Ünlü ressamın eserleri, 20 Eylül - 20 Ocak tarihleri arasında İstanbul’a konuk olacak. Kapsamlı bir retrospektif niteliği taşıyacak sergide yağlıboya tablolar, çizimler ve grafiklerden oluşan 270 eserin yanı sıra el yazmaları, fotoğraflar ve çeşitli dokümanlar yer alacak. Sabancı Müzesi’nde gerçekleşecek olan sergi, Gala-Salvador Dali Vakfı koleksiyonuna ait eserlerden oluşuyor.

Radikal
Yayın Tarihi : 14 Ağustos 2008 Perşembe 18:29:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?