25
Mayıs
2024
Cumartesi
YAŞAM

'Beş yıldızlı' hac kriz dinlemiyor

'Beş yıldızlı' hac turizmi kriz dinlemiyor, talep her yıl artıyor

Hac görevini ‘lüks’ içinde gerçekleştirmeyi seçenler, standart hizmetten en az beş kat daha fazla ödüyor. Hacılar, ‘Kabe manzaralı’ en lüks otellerde kalıyor.

Türkiye'de 'beş yıldızlı' lüks hac trendi, krize rağmen bu yıl da artarak devam ediyor. 'Standart haccın' maliyeti 2 bin 200 avroyken, Kâbe'ye en yakın lüks otellerde konaklayan zengin hacılar, 11-20 bin avro ödüyor

Bu yıl hacca gitmek için Diyanet İşleri Başkanlığı’na krize rağmen rekor sayıda başvuru oldu. 750 bin başvuru içinden 74 bini ise, hac için hak kazandı. Diyanet’in ek kontenjan açıklaması durumundaysa, rakamın 100 bine ulaşması bekleniyor.
Hac turizminde sektörün en eski firmalarından biri olan ve ‘beş yıldızlı’ hizmet sunan Vizyon Turizm’in ortaklarından Turgut Şimşek, ekonomik krizin hac turizmini hiç etkilemediğini söyledi. 2000’lerin başında ortaya çıkan lüks hac turizmine talebin her yıl daha da arttığını belirten Şimşek, “İnsanlar ‘Bir kere gidiyorum, bari en rahatı olsun’ demeye başladılar. Hatta bunun için otomobilini satanlar bile oluyor” dedi. Mekke’deki lüks otellerin artışının da bunda etkili olduğunu vurgulayan Şimşek, yine de hac ziyaretinde lüksü seçenlerin oranının yüzde 5’i geçmeyeceğini belirtti.

Kabe’ye en yakın lüks oteller Hilton ve ZemZem Tower. Bu iki oteli kullandıklarını belirten Şimşek, “ZemZem’de 12 gece konaklama, yemek, uçak bileti, her şey dahil kişibaşı 11 bin avro, Hilton’da ise 13 bin avro” dedi. Şimşek, standart hac turizminin ise, 2 bin 200 avrodan başladığını kaydetti. Bazı hacı adaylarının da 2 bin 500 avro ek ödemeyle Kabe manzaralı oda tercih ettiklerini anlatan Şimşek, “Hatta suit oda isteyen çiftler de oluyor. Bunun için de 5 bin avro daha ödemeleri gerekiyor” diye konuştu.

Emel Sayın da umrede
Bu yıl hacca 350 kişiyi götüreceklerini kaydeden Şimşek, ağırlıklı olarak ünlü işadamlarını ağırladıklarını vurguladı. Şimşek, “Sanatçılar da genellikle bizi tercih ediyor. Örneğin Emel Sayın’ı bu yıl ikinci kez Umre’ye götüreceğiz” dedi. Umre ziyaretlerinin ise, programın içeriğine göre, 1.600 avrodan başladığını belirten Şimşek, bu yıl Umre için de 3 bin kişiyi hedeflediklerini ifade etti.

Yaş ortalaması düşüyor
Şimşek, hacda yaş ortalamasının da yıldan yıla düştüğünü belirterek, “Yaklaşık 15 yıl önce 65 olan yaş ortalaması geçen yıl 44’e kadar düştü. ‘Artık hacca yaşlanınca gidilir’ görüşü değişti” dedi.
Umre ziyaretinde ise, yaş ortalamasının 30’a kadar gerilediğini aktaran Şimşek, özellikle Umre’de lükse kayışın daha hızlı gerçekleştiğini ifade etti. Şimşek, en fazla İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya gibi büyük illerden talep geldiğinin de altını çizdi. Hac için başvuru sayısının son beş yıldır her yıl yüzde 30 arttığını kaydeden Şimşek, “Şu anda 650 binden fazla kişi yedek hakkı için bekliyor” dedi. Umre ziyaretlerinin müdavimleri olduğunu da belirten Şimşek, her yıl giden müşterileri olduğunu ve Türkiye ortalamasında Umre ziyaretlerinin yaklaşık yüzde 80’inin en az ikinci kez yapıldığını vurguladı.

‘Lüks hac’da neler var?
Hacı adaylarını sadece uçağa bindirip götürmediklerini vurgulayan Turgut Şimşek, verdikleri hizmeti şöyle anlattı:
“Gitmeden 10 gün önce İstanbul’daki lüks otellerde detaylı bir ‘hac semineri’ veriyoruz. Hacı adayları hacca gidip gelmiş kadar oluyor. Ayrıca Anadolu’dan gelen misafirlerimizi de İstanbul’da lüks otellerde bir gün öncesinden ağırlıyoruz, uçuşa yorgun katılmasınlar diye. Suudi Arabistan’da bulunan en son teknoloji Mercedes otobüsleri kullanıyoruz. Ekiple birlikte iki uzman doktor da götürüyoruz, her iki otelde de anında müdahale edebilmek için.
Arafat’ta sadece Amerikalıların kullandığı lüks bir çadır kullanıyoruz. Maliyetleri çok yüksek. Hacıların rahatı için her şeyi düşünüyoruz. Yemek yeri ayrı, ibadet yeri ayrı. Kabe’ye en yakın ve en lüks iki oteli tercih ediyoruz. Sabah, öğlen, akşam en iyi servislerle yemeklerini yiyorlar. Hacıların giyeceği ihramı, çantasından seccadesine ayakkabısına kadar bir paket olarak veriyoruz. Zemzem suyunu da, daha hacı evine dönmeden kargoyla gönderiyoruz.”

Bu yıl ‘kasap’ gitmiyor
Bu yıl, kasap olarak ‘ücretsiz’ hacca gitmeyi düşünenleri ise, kötü haber bekliyor. Hacı adaylarının yıllardır işçi kontenjanıyla ceplerinden tek kuruş harcamadan hacca gitmelerinin önünü açan ‘kasap uygulaması’ bu yıl sona erdi. Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Hac Sorumlusu Mustafa Kutluoğlu, kasap uygulamasının yıllardır çok fazla suistimal edildiğini belirterek, bu yıl ‘Türkiye’den kasap götürülmemesi’ yönünde bir karar alındığını söyledi. Kutluoğlu, kasap olarak başvuranların yüzde 95’inin sadece ‘hac görevini’ bedavaya yerine getirebilmek için uygulamaya katıldığını vurgulayarak, “Zaten, orada Türkiye’den gidecek kasaba da ihtiyaç olmuyordu” dedi.

 

 

 


 

Radikal
Yayın Tarihi : 14 Haziran 2009 Pazar 19:47:53
Güncelleme :14 Haziran 2009 Pazar 19:55:33


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?