16
Mayıs
2024
Perşembe
YAŞAM

Beyninin yarısı yok

İngiltere'de, 2 yaşındaki bir kız çocuğunun doğuştan beyninin yarısının olmadığı tespit edildi. İngiliz Sun gazetesinin haberine göre, görünüşte gayet sağlıklı bir bebek olarak dünyaya gelen Chase'de daha sonra bazı belirtiler görülmesi üzerine doktora başvuran ailesi, şoke edici durumla karşılaştı. Chase'deki anormallikleri tespit etmek için yapılan tetkikler çerçevesinde çekilen beyin MR'ında, küçük kızın kafatasının sol tarafının içinin boş olduğu görüldü.

Çok uyumasından anlaşıldı
Hamilelikte yapılan testlerde hiçbir anormallik bulunmadığını, Chase'in gayet sağlıklı bir bebek olarak dünyaya geldiğini anlatan anne Stephanie Jepson, sonraki aylarda Chase'in çok uyuduğunu fark ettiklerini söyledi. 

Stephanie, 7 aylıkken Chase'in sağ kolunu fazla hareket ettiremediğini ve elinin hep yumruk halinde durduğunu fark ettiklerini, 21 aylıkken beyin MR'ının çekildiğini anlattı. Doktorların küçük kızın gelecekte durumunun ne olacağı konusunda kesin tahminlerde bulunamadıkları, Chase'in hiçbir zaman konuşamayacağı, yürüyemeyeceği, ancak normal insanların yaptığı pek çok şeyi yapabileceğini de söyledikleri bildirildi. Beynin sol kısmı dil, işitme gibi faaliyetleri kontrol ediyor. Ancak beynin sağ tarafının, genellikle solun kontrolünde olan işlevleri de yerine getirebileceği belirtiliyor.


Prof. Dr. Kaya Aksoy (Acıbadem Hastanesi Beyin ve Sinir Hastalıkları Uzmanı): Böyle çocuklardan Türkiye'de de var. Beyin ve sinir sistemi gebeliğin 2'nci ayında geliştiği için daha bebek anne karnındaböyle bir anomali tespit edilebiliyor ve bu çocukların doğması engellenebiliyor. Bu çocuğun da ultrason görüntülerine bakılarak doğumu engellenmeliydi. Ailelere büyük travma yaşatan bu durum ameliyatla tedavi edilebiliyor.
SABAH
Yayın Tarihi : 19 Mayıs 2007 Cumartesi 06:49:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?