19
Mayıs
2024
Pazar
YAŞAM

Beyşehir'de göl bitti

Türkiye'nin tatlı su ürünleri üretiminin önemli bir bölümünü karşılayan Beyşehir Gölü'nde, balıkçılık sektörü bitme noktasına geldi.

Gölden balık çıkmaması sonucu tatlı su ürünleri işleyen 17 fabrikadan 8'inin kapanmasıyla binlerce kişi işsiz kaldı.

Beyşehir Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Erol Erdoğan, su çekilmesi, kirlenme ve tabanda otlanma sorunları yaşayan Beyşehir Gölü'nde artık balıkçılığın da bitme noktasına geldiğini söyledi.

Erdoğan, Isparta, Konya, Beyşehir, Seydişehir ve Hüyük ilçelerinde işledikleri tatlı su ürünlerinin önemli bölümünü ihraç eden 17 fabrikadan 8'inin faaliyetine son verdiğini söyledi. Kalan diğer işletmelerin ise deniz balığı işleyerek ayakta kalmaya çalıştığını bildiren Erdoğan, şöyle dedi: ''Büyük bölümü yine de kapılarına kilit vurmaya hazırlanıyor. Sektörden geçimini sağlayan yüzlerce kişi işsiz kaldı. Kooperatifimize bağlı çalışan yaklaşık bin avcıdan bugün göle balık avına çıkan avcı sayısı 150'yi geçmiyor.''

Erdoğan, Beyşehir Gölü'ndeki balıkçılıktan artık para kazanılmaması nedeniyle bölgeden büyük şehirlere göç başladığını belirterek, balıkçıların birçoğunun borçlarını ödeyebilmek için teknesini satışa çıkardığını, ancak artık balıkçılık yapacak insan bulunmadığı için teknelerin de satılamadığını ifade etti.

Beyşehir Su Ürünleri Kooperatifi olarak kiraladıkları göl için bu yıl 110 bin YTL ödemeleri gerektiğini, ancak bu paranın yüzde 10'unu dahi karşılayacak balığın gölden çıkarılamadığını belirten Erdoğan, şunları kaydetti: ''Bölgemizden bu yıl ihracata bir konteyner bile levrek gönderilemedi. Geçtiğimiz yıl gölün Beyşehir bölümünden 300 ton levrek, 900 ton kadife ve 250 ton ise sazan olmak üzere toplam bin 450 ton balık avlanmıştı. Bu yılki tabloya baktığımızda, balık sezonunun başladığı 1 Temmuz tarihinden itibaren geçen yaklaşık 3 aylık sürede 18 ton balık çıkarılabildi. Bu tablo, balıkçılık sektörünün içerisinde bulunduğu içler acısı manzarayı açıkça ortaya koyuyor.''

ISPARTA TARAFINDA DA DURUM AYNI 

Beyşehir Gölü'nün Isparta tarafından faaliyet gösteren Gedikli Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Abdil Yavuz da gölde balıkçılığın artık eski günlerine dönmesinin beklenemeyeceğini söyledi. Isparta bölgesinde gölden geçimini sağlayan 400'e yakın tekne ile faaliyet gösteren yaklaşık 2 bine yakın balıkçı olduğunu belirten Yavuz, ''Gölden artık balık çıkmıyor. Balıkçı mazot parasını çıkaramıyor. Bu yüzden, 400'e yakın tekneden yarısı artık ava çıkmıyor. Balıkçılığı bırakan meslektaşlarımızın büyük bölümü Akdeniz sahillerinde iş aramak için bölgemizi terk etti'' diye konuştu.

Yavuz, gölde balıkçılığın bitmesini bölgede yapılan bilinçsiz avcılık, su seviyesinin azalması, kirlilik ile gölde yaşanan diğer sorunlara bağladı.

FABRİKALAR DENİZ BALIĞINA YÖNELDİ 

Beyşehir kent merkezinde faaliyet gösteren Beysu Su Ürünleri Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi ortaklarından Abdurrahman Ceylan, bin metrekarelik alana sahip olan firmalarında artık tatlı su ürünü işleyemez duruma geldiklerini söyledi.

Geçen yıllarda levreğin filetosunu işleyerek Avrupa'ya gönderdiklerini, ancak bu balığın artık bulunamaması nedeniyle kadife balığı işlemeye başladıklarını belirten Ceylan, ''Ancak şimdilerde levrek gibi kadife balığı da çıkmaz olunca, tatlı su ürünü işlemesine son verdik. Binlerce insan işsiz kaldı. Bundan sonra ayakta kalabilmek için deniz ürünü işlemeye yönelmeyi düşünüyoruz'' dedi.

Beyşehir Gölü'ne sahili bulunan Hüyük İlçesine bağlı Tolca köyünde faaliyet gösteren Callut Tarım, Turizm ve Su Ürünleri İthalat Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi'nin ortaklarından Ercan Yılmaz ise tatlı su ürünü levrekten sonra işleyecek kadife balığı da bulamayınca işletme olarak deniz ürünlerine yönelmeye başladıklarını söyledi. Ceylan, şunları kaydetti:

''Norveç'ten uskumru ithal ediyor, işledikten sonra iç piyasaya sunuyoruz. Karadeniz'den palamut, Akdeniz'den orkinos, turna, Marmara'dan hamsi ve sardalya getirterek fileto olarak işliyoruz ya da dondurulmuş halde paketleyerek AB ülkelerine gönderiyoruz. Tatlı su üretiminde yaşanan sorunu deniz ürünlerine yönelerek aşmaya çalışıyoruz. Bu yüzden, göl çevresinde faaliyet gösteren ve kapısına kilit vurmadan ayakta kalabilen nadir işletmelerden birisiyiz.''
İHA
Yayın Tarihi : 1 Ekim 2006 Pazar 11:39:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?