19
Mayıs
2024
Pazar
YAŞAM

Bir fincan kahvenin 40 yıl hatırı var ama...

Sabahları içtiğiniz bir fincan kahve uykunuzu açmaya yardımcı olabilir ama yapılan yeni bir araştırma kahvenin içerdiği kafeinin unutkanlığa neden olduğunu ortaya koydu.

Araştırmaya göre, denekler, çok iyi bildikleri bazı kelimeleri hatırlamakta zorluk çekiyorlar. Yani kafein, "dilimin ucunda ama..." durmunun daha sık yaşanmasına neden oluyor.

İtalya’da araştırmayı yapan akademisyenlerden Valeri Lesk, kafeinin, beynin belli bölümlerinin çalışmasını engelleyerek beynin "uyanıklığını" arttırdığını belirtiyor.

Lesk, beynin engellenen bölümleri nedeniyle de bazı kelimelerin hatırlanmasında zorluk çekildiğini vurguluyor. Ancak, hatırlanmaya çalışılan konuya bağlı olarak kafein, kısa dönemli hafızayı güçlendirebiliyor.

Yapılan araştırmada, 32 üniversite öğrencisi iki gruba ayrılmış.

İlk gruptaki öğrencilere iki fincan sert kahveye eşdeğer 200mg kafein verilirken, diğer gruptaki öğrencilere ilaç görünümlü bir hap verilmiş.

Daha sonra tüm öğrencilere, tek kelimelik cevapları olan 100 genel kültür sorusu sorulmuş.

Örneğin "hiyeroglif" yanıtını almak için "Eski Mısır’da kullanılan yazının adı nedir?" sorusu sorulmuş.

Her soru için öğrencilerden tek kelimelik 10 seçeneğe bakmaları istenmiş. Bu seçeneklerden iki ile sekiz tanesi doğru cevaba benzer kelimelerden seçilmiş. Örneğin doğru yanıtı "hiyeroglif" olan soru için verilen seçenekler arasında "hiyerarşi" de bulunuyor. Diğer kelimelerin ise cevapla uzaktan yakından ilgisi bulunmuyor.

Öğrenci, ilk denemesinde cevabı bilemezse, araştırmacılar cevabın ilk hecesini ipucu olarak vermişler. Eğer denek bu ipucundan sonra doğru yanıtı verirse bu soru kayıtlara "dilimin ucunda ama..." olarak kaydedilmiş.

Öğrencilere gösterilen kelimeler, doğru cevabı çağrıştıracak şekilde düzenlendiyse, deneklere verilen kafein doğru cevabın hatırlanmasına yardımcı oluyor.

Eğer gösterilen kelimelerin cevapla ilgisi yoksa, kafein verilen deneklerin, ilaç görünümlü hap verilen deneklere göre kelimeleri hatırlamakta daha fazla sıkıntı çektikleri belirlenmiş.

İngiliz Kahve Derneği’nin bir sözcüsü, yapılan araştırmanın çok küçük ölçekli olduğunu bu nedenle genele yayılamayacağını söyledi.

Aşırı olmamak kaydıyla alınan kafeinin yararlı etkileri olduğunu gösteren pekçok araştırma bulunduğunu belirten sözcü bu araştırmanın bilimsel verileri değiştirmeyeceğini savundu.
BBC TÜRKÇE
Yayın Tarihi : 21 Temmuz 2004 Çarşamba 11:44:20
Güncelleme :21 Temmuz 2004 Çarşamba 11:49:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?