20
Mayıs
2024
Pazertesi
YAŞAM

BM Nüfus Günü'nde töre cinayletlerine odaklandı

Birleşmiş Milletler (BM) Nüfus Fonu Türkiye Temsilciliği, 11 Temmuz Dünya Nüfus Günü için belirlenen “Kadınların Hayatını Kurtarmak” teması kapsamında töre ve namus cinayetlerine odaklandı.

BM Nüfus Fonu Türkiye Temsilciliği’nden yapılan açıklamada, BM’nin, Dünya Nüfus Günü için bu yıl belirlediği temanın “Kadınların Hayatlarını Kurtarmak” olduğunu bildirdi. BM Nüfus Fonu Türkiye Temsilciliği’nin ise, bu tema kapsamında son dönemde sıkça gündeme gelen töre ve namus cinayetlerine odaklanacağı kaydedildi.

12 SAATTE BİR KADIN GEBELİK VE DOĞUMDAN ÖLÜYOR

Açıklamaya göre, dünyada her dakikada bir, Türkiye’de ise her 12 saatte bir kadın gebelik ya da doğum sırasında yaşanan sorunlardan dolayı ölüyor. Ayrıca her yıl yüzbinlerce kadın yoksulluk, aile içi şiddet, savaş sırasında uğradıkları şiddet, sokaklarda uğradıkları şiddet, geleneklerden doğan şiddet, cinsel yolla bulaşan hastalıklar, özellikle HIV/AIDS’ten dolayı hayatlarını kaybediyorlar.

TÜRKİYE TEMSİLCİLİĞİNİN KONUSU TÖRE CİNAYETLERİ

Açıklamada, BM Nüfus Fonu Türkiye Temsilciliği’nin ana tema içinde bu yıl odaklanmaya karar verdiği konunun, töre ve namus cinayetleri olduğuna dikkat çekilerek şöyle denildi:

“Günlük hayatımızda sıradan birer haber olarak yer alan, yargısız infaz olarak da tanımlanabilecek namus adına işlenen cinayetler, insan hakları ihlalleri arasında ilk sıralarda yer almaktadır. BM Nüfus Fonu, bir yıl boyunca töre/namus cinayetlerinin nedenlerine, meydana geliş şekillerine, sonuçlarına ve çözüm yollarına tüm boyutlarıyla eğilmeyi planlamaktadır.”

Açıklamada, kadınlara yönelik şiddet kültürünün, şiddetsizlik kültürüne dönüşmesinin sağlanması gerektiği de vurgulandı.
ANKARA
Yayın Tarihi : 10 Temmuz 2004 Cumartesi 20:40:44
Güncelleme :12 Temmuz 2004 Pazartesi 00:59:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?