22
Mayıs
2024
Çarşamba
YAŞAM

Bodrum'da ağaç katliamına tepki

BODRUM’a bağlı Çamlık Köyü sınırları içindeki 90 hektarlık ormanlık alanda maden arama ruhsatı alan firmanın yaklaşık 300 ağacı kesmesi üzerine, bölgeye inceleme yapmaya gelen Muğla Orman Bölge Müdürü İbrahim Çiftçi ve beraberindekiler, köylülerin ve çevrecilerin tepkisiyle karşılaştı.

Çamlık Köyü Ormanlarını Koruma Komitesi Sözcüsü Himmet Kahraman “Bu cennetin idam fermanını geri almanızı istiyoruz. Hiçbir mazeret ormanlara kıymanıza neden olamaz. Kıyıma engel olacağız” dedi.

Doğa Savaşçıları Çevre Örgütü, İstanbul Çevre Konseyi üyeleri ve köylüler, ağaçların kesilmesini önlemek için iki gün üst üste eylem yaptıkları bölgeye gelen Muğla Orman Bölge Müdürü İbrahim Çiftçi, Milas Orman İşletme Müdürü Bayram Ali Atik ve firma yetkilileriyle tartıştı. Muğla’nın Bodrum İlçesi'ne bağlı 400 haneli Çamlık Köyü sınırları içindeki Moralı Tepesi ve Pamuk Çukuru’ndaki ormanlık arazinin 90 hektarlık bölümünde maden arama ruhsatı alan Bilak Madencilik İnşaat Turizm İthalat ve İhracat Limited Şirketi’nin, yöredeki 30 bin çam ağacını keseceğini öğrenen köylülerin, geçen günlerde yaptığı pankartlı, zincirli eylem ses getirdi.

“TEPKİLERİ DEĞERLENDİRMEYE ALACAĞIZ”

Ağaçların kesildiği yerde inceleme yaptıktan sonra açıklamada bulunan Muğla Orman Bölge Müdürü Çiftçi “Orman idaresi tarafından belirlenen yol güzergahındaki ağaçlar, idarenin kontrolünde, firma yetkilileri tarafından kesildi. Buraya yol yapılacaktı. Ancak köylülerin tepkilerini değerlendirmeye alacağız” dedi.

Maden ocağıyla ilgili projeyi çizdiğini belirten Trio Plan ve Haritacılık Limited Şirketi'nin yöneticisi Orman Mühendisi Murat Demir de, “Maden İşletme Ruhsatı 90- 100 hektar için verilir. 90 hektarlık alanın 10 hektarlık bölümünde işletme izni alındı. Bu nedenle 90 hektarlık alanın tamamında ağaç kesilmeyecek” diye konuştu.

KÖYLÜLER İKNA OLMADI

Ancak açıklamalardan ikna olmayan Çamlık Köyü Ormanlarını Koruma Komitesi Sözcüsü Himmet Kahraman ve köylüler, firma yöneticileriyle tartıştı. Firma yetkililerinin maden aramada ve ağaçları kesmede ısrarlı tavırlarına da dikkat çeken Kahraman, “Bölgemizdeki ormanlık alanda tek bir ağacın kesilmesini, tek bir iş makinesinin çalışmasını istemiyoruz. Bu cenneti gördükten sonra buraya kıyanın vicdanı olamaz. Burada maden aramak için ağaçları kesme ısrarını sürdürürseniz, daha kalabalık gruplarla eylem yapacağız” diye konuştu.

Muğla Orman Bölge Müdürü İbrahim Çiftçi ve beraberindekiler daha sonra beldeden ayrıldı.
Hürriyet
Yayın Tarihi : 11 Ocak 2007 Perşembe 12:41:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?