19
Mayıs
2024
Pazar
YAŞAM

Bölgede aile planlaması yok

Adıyaman'ın Kahta İlçesi'nde bağlı Damlacık Köyü'nde yaşayan Fatma Aluç, artan doğum sancıları nedeniyle Kahta Devlet Hastanesi'nde tedavi altına alındı. Fatma Aluç hastanede 18. çocuğunu dünyaya getirdi. 

Kahta İlçesi Damlacık Köyü'nde yaşayan 25 yıllık evli Hasari Aluç (45) ve Fatma Aluç (40) çifti evlilik hayatları süresince 18 çocuk dünyaya getirdi. Görenleri hayrete düşüren aile dünyaya getirdikleri çocuklarına bakamadıkları için pişman olduklarını söyledi. 

18. çocuğunu istemeyerek dünyaya getirdiğini söyleyerek, "Ben 18 defa doğum sancısı çekerek, çocuklarımı dünyaya getirdim. Ancak onlardan 4 tanesi hayatını kaybettim. Çocuklarımın olmasından pişman değilim ancak bakımları zor olduğu için hepsiyle ilgilenemiyoruz" dedi. 

Baba Hasari Aluç ise, ilk 5 çocuğunun kız olması nedeniyle tekrardan çocuklarının olmasını istediklerini ifade ederek, "Benim 18 çocuğumdan 4'ü öldü. Yeni evlenecek veya evlenen çiftlere mesajım, kimse bizim kadar çok çocuk dünyaya getirmesin. Onların bakımı ve ilgilenmesi çok zor oluyor. Gerekli eğitimi ve terbiyeyi vermekte zorlanıyoruz. Ben şu anda kendimi suçlu hissediyorum. Aile planlamasını düşünmeme rağmen uygulayamadım. İlk 5 çocuğum kız oldu. Kız erkek ayırmıyorum ama bir de erkek çocuğum olmasını istedim. Ondan sonra erkek çocuğum oldu sevindim. Sonra tekrar bir erkek çocuğum olsun istedim. Böyle derken 18 çocuğum oldu" diye konuştu. 

Kadın Doğum Uzmanı Dr. Cafer Miçoğlu, 18 doğum yapan kişilerde sağlık problemlerinin oluşabileceğini bildirerek, "18 çocuğun doğumunun ardından anne ve doğacak olan çocuklar büyük risk altındadır. Bundan sonra yüzde 40 oranında sakat çocuk doğumu gerçekleşebilir. İleriki yaşlarda annede hipertansiyon, diyabet riski artmaktadır. 

Bu bölgede aile planlanması olmadığı için bu gibi sorunlarla karşılaşıyoruz. Hastamıza 18. doğumunu yaptırdık. Biz bunu kesinlikle önermiyoruz ve 4'ten fazla çocuk yapılmamasını öneriyoruz. Ben burada 18 yaşındaki bir bayanın 11. çocuğunu dünyaya getirdiğini hatırlıyorum" şeklinde konuştu.
.
Yayın Tarihi : 14 Mayıs 2006 Pazar 20:17:54
Güncelleme :14 Mayıs 2006 Pazar 20:25:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?