22
Mayıs
2024
Çarşamba
YAŞAM

Bolulu Kızılderili'den zincirli eylem

Bolu'da yaşayan ve kendisinin Kızılderili soyundan geldiğine inanan Sabahattin Kalaycıoğlu, ABD ve Kanada'da bulunan Kızılderili akrabalarının zulüm gördüğünü söyleyerek, kendisini Bolu Dağları'nda bir ağaca zincirledi. 

Asıl mesleği kimya mühendisliği olan ve Kızılderili kültürünü Türkiye'de yaşatan Sabahattin Kalaycıoğlu, Bolu Dağı'nda Kızılderili kampı kurarak, akrabalarına yapılan zulümleri protesto etti. Kendisine, ABD'de bulunan Kızılderili Sioks Kabilesi'nin reisi olan Tatanka Yotanka'nın ismini veren Kalaycıoğlu, kalın zincirlerle kendini çam ağacına zincirledi. Devamlı gökyüzüne bakan ve kımıldamadan duran Kızılderili, Kanada'da yaşayan Anishinabek kabilesi ve diğer Kızılderililer'in 29 Haziran tarihinde bu ülkede gerçekleştirecekleri protestolara destek vermek amacıyla kendisini zincirlediğini belirterek, oradaki akrabalarına Türkiye'den de destek istedi. Kızılderili kampında bulunan çadırının girişine Türk bayrağı asan Kalaycıoğlu, dünyada savaşların bitmesi gerektiğini söyleyerek, savaş baltası ve okunu da toprağa gömdü. 

Tatanka Yotanka, ABD ve Kanada'da bulunan Kızılderililer'in zulüm gördüğünü ve bu durumu protesto etmek için kendini ağaca bağladığını ifade ederek, "Kanada ve ABD yaşayan Kızılderililer'in topraklarının işgalinden vazgeçilmesi, birer açık cezaevlerine benzeyen rezervasyonların kaldırılması, Kızılderili kardeşlerimize terörist muamelesi yapılmaması, telefonlarının dinlenmemesi, internet sitelerinin kontrol altına alınmaması, ordunun Kızılderililer'i öldürme haklarının olmadığını bilmesi, Kızılderililer'e yapılan her türlü tacizin önlenmesi ve beyaz adamla Kızılderililer'in arasında barışın sağlanmasını istiyorum" dedi. 

Kızıldereli daha sonra zincirlerini kırarak özgürlük istedi.
iha
Yayın Tarihi : 27 Mayıs 2007 Pazar 17:33:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?