16
Mayıs
2024
Perşembe
YAŞAM

Bomba uzmanı anlattı

Canlı bomba eyleminin ardından yapılan terör zirvesine katılarak olayın nasıl olduğunu anlatan bomba uzmanı, teröristin kafatasının karşı binanın çatısında bulunduğunu söyledi.

Yetkililer, eylemi PKK'nın yaptığına dair kesin bilgi bulunmadığını ancak "patlayıcının cinsi ve eylemin şeklinin terör örgütünün tarzına uyduğunu" belirttiler.

Toplantıda yaz aylarında terör örgütlerinin bu tür eylemlere hazırlandıkları tespiti yapılırken, "saldırganın tespit edilmiş olması, vatandaşı psikolojik olarak rahatlatan bir unsur ancak bundan sonra halkı paniğe sevk edilecek açıklamalardan kaçınılması gerekir" denildi.

Canlı bomba eyleminin ardından yapılan terör zirvesine katılarak olayın nasıl olduğunu anlatan bomba uzmanı, Güven Akkuş adlı teröristin kayıp olduğu belirtilen kafatasının karşı binanın çatısında bulunduğunu söyledi. 

Yetkililer, eylemi PKK'nın yaptığına dair kesin bilgi bulunmadığını ancak "patlayıcının cinsi ve eylemin şeklinin terör örgütünün tarzına uyduğunu" belirttiler.

Toplantıda yaz aylarında terör örgütlerinin bu tür eylemlere giriştikleri tespiti yapılırken, "saldırganın tespit edilmiş olması, vatandaşı psikolojik olarak rahatlatan bir unsur ancak bundan sonra halkı paniğe sevk edilecek açıklamalardan kaçınılması gerekir" denildi.

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül başkanlığındaki toplantıda canlı bomba eyleminin nasıl meydana geldiği, olayın arka planındaki gelişmeler ve bundan sonra yapılacakları değerlendirildi. Toplantıya katılan bomba uzmanı, bombanın tipi, olayın meydana geliş şekli ile ilgili ayrıntılı bilgi verdi.

İki bacak kaldı, parçalar etraftan toplandı

Bomba uzmanı toplantıda, eylemde kullanılan patlayıcı madde ve patlamanın şekliyle ilgili ayrıntılı bilgi verirken, kullanılan plastik patlayıcının A-4 olup olmadığının ayrıntılı teknik analizler sonucu kesinleşeceğini söyledi. Bomba uzmanı, infilak etkili bombanın patladığında 3 bin 200 santigrat derecelik ısı yaydığını ve büyük basınç dalgası oluşturduğunu belirterek, ölen vatandaşların canlı bombaya 1-2 metre mesafede bulunanlar olduğunu söyledi. Uzman, olay yerinde teröristin diz kapağının altından kopmuş iki bacağının bulunduğunu, kafatasının karşı binanın çatısına uçtuğunu, parmakları, burun ve dudağının çevreden toplandığını, giysileriyle birlikte puzzle'ın parçalarının birleştirilerek sonuca ulaşıldığını anlattı.


Halkı paniğe sevk etmeyin uyarısı


Toplantıda terör örgütlerinin yaz aylarında bu tür eylemlere giriştikleri tespiti yapılırken daha önce istihbarat birimlerine bu konuda ayrıntılı raporlar geldiği ifade edildi. Saldırganın kimliğinin tespit edilmesinin vatandaşlar üzerinde olumlu bir rahatlama etkisi uyandıracağı belirtilirken önümüzdeki süreçte özellikle bu konuda yetkin olan kişilerin halkı paniğe sevk edecek açıklamalardan kaçınması gerektiği vurgulandı.

vatan
Yayın Tarihi : 24 Mayıs 2007 Perşembe 17:26:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?