18
Mayıs
2024
Cumartesi
YAŞAM

Bosna'da piramit iddiası

Piramitler denince akla ilk gelen Mısır olsa da Bosnalı bir araştırmacı, şimdi Avrupa'da da piramit olduğunu iddia ediyor.

Bosnalı araştırmacı Semir Osmanağiç'in iddia ettiğine göre, Avrupa'nın ilk piramidinin kalıntıları, Saraybosna'nın hemen dışında yer alan bir kasabada bulundu.

Osmanağiç bunun sadece Avrupa'nın değil belki de dünyanın en eski piramidi olabileceğini öne sürüyor.

Saraybosna'nın yaklaşık 20 kilometre kuzeyinde yer alan Visoko kasabasında, 700 metre yüksekliğinde bir tepe var.

Tepede 700 yıllık bir kentin izlerini hala görmek mümkün.

Ama araştırmacı Semir Osmanağiç'e göre asıl hazine, bu tepenin içinde yer alan ve belki 12 bin yaşında olan bir piramid.

Bosnalı müslümanların belli başlı gazetelerinden Dnevni Avaz, araştırmanın sonuçlarını, ''Avrupa'da keşfedilen ilk piramidin boyutları, Mısır'ın meşhur 'Sakkara' piramidiyle hemen hemen aynı'' diyerek duyurdu.

Bosnalı araştırmacının iddiasına göre tepenin içinde yer alan yaklaşık 100 metre yüksekliğindeki piramid, içinde odalar ve koridorlar barındırıyor olabilir.

Arkeolojik kazılarda, piramidin bir yüzeyi olduğu düşünülen bir duvara, ve merdiven kalıntılarına ulaşılmış.

Bosnalı jeolog Nada Nukiç, iddialara destek vererek, ''Visoko tepesi şu anki görünüşünü doğaya borçlu olamaz, insan müdahalesi olası'' diyor.

Tepe çevresinde kazı yapan Alman bir araştırma ekibinin, 7 bin yıllık alet kalıntılarına ulaştığını söyleyen Bosnalı araştırmacı Semir Osmanağiç, BBC'nin sorularını yanıtlarken "Bosna piramidinin, dünya çapında bir ağın parçası'' olduğunu savundu.

Semir Osmanağiç'e göre, Mısır ve Peru'dakilerle birlikte Bosna'daki piramidi de, tarihin derinliklerinde kaybolmuş güçlü bir medeniyet kurmuş olabilir.

Ama en başta da Semir Osmanağiç olmak üzere Bosnalılar başkalarını ikna etmekte zorlanıyor. Mısır'ın antik eserler konseyinin başkanı olan arkeolog, Doktor Zahi Havas iddialara hararetle karşı çıkıyor:

Mısırlı yetkiliye göre, Bosna'daki harabenin yanında 7 bin yıllık alet kalıntlarına rastlanması, yapının eskiliğine işaret eden bir bulgu olarak kabul edilemez.

Zahi Havas, Mısır'da Büyük Piramit'in beş bin yaşında olduğunu söyleyerek, Bosna'dan gelen iddiaların iyice incelenmeden ortaya atıldığını söylüyor.

Zahi Havas, 'eğer bir talep gelirse bir piramit uzmanı olarak seve seve Visoko'da inceleme yapabileceğini' söylüyor.
BBC Türkçe
Yayın Tarihi : 28 Ekim 2005 Cuma 01:33:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?