22
Mayıs
2024
Çarşamba
YAŞAM

Boza göğüs büyütür mü?

Vefa Gıda Sanayi'nin sahibi İbrahim Sedat Vefa, bozanın en büyük etkisinin mide ve bağırsaklara olduğunu belirterek, ''Hazım zorluğu, kabızlık çekenlerde çok rahatlatıcı. Onun dışında göğüs büyüttüğünü ilk defa duydum'' dedi.

Vefa, bugün bazı gazetelerde yer alan AB üyesi ülkelerde göğüs büyüttüğü söylentisi yayılan bozanın üretildiği Bulgaristan'a yoğun talep olduğu haberlerini değerlendirdi. Bozanın sağlığa pek çok faydası olduğunu, ancak böyle bir etkisi olduğunu bilmediğini anlatan Vefa, bozanın fermantasyon sırasında laktik asit ürettiğini, bunun da mide ve bağırsak kanserine iyi geldiğini kaydetti.

Kendilerine bu nedenle doktor tavsiyesiyle gelen kanser hastaları bulunduğunu ifade eden Vefa, ''Mantık olarak, böyle bir şey (göğüs büyütme) olabilir mi, bilemiyorum. İçindeki enzimlerin belki bir faydası oluyordur. Laktik asit belki bu tür bir etki de sağlıyor olabilir. Boza, çok faydalı bir içecek. Adeta alfabe gibi, A, B, C, D, E vitaminleri bol miktarda var. Hazmı kolaylaştırıcı, yaşlılarda özellikle mideyi rahatlatıyor'' diye konuştu.

''BOZA, DOĞAL PROBİYOTİK''

Son dönemde işlemden geçirilerek probiyotik hale getirilen ürünlerin popüler olduğunu hatırlatan Vefa, bozanın tamamen doğal bir probiyotik gıda olduğunu da kaydetti. Vefa, günde sadece bir bardak boza içilmesi halinde bile ekstra vitamin almaya gerek olmadığını, bozanın bu ihtiyacı karşıladığını anlattı.

Bozanın hafif ekşimiş olanının, tatlı olanlarına göre laktik asit açısından daha zengin, bu nedenle de daha makbul olduğunu belirten Vefa, AB üyesi ülkelerde ilgi görmeye başlayan bozayı ihraç etmeyi kendilerinin de düşündüğünü, ancak raf ömrü çok uzun olmadığı için bunu gerçekleştiremediklerini söyledi.

Vefa, zaman zaman yurt dışından kendilerine bu konuda talep geldiğini ve şu an 21 gün olan bozanın raf ömrünü 2-3 aya çıkarmak için çalışmalarını sürdürdüklerini sözlerine ekledi.

AA
Yayın Tarihi : 16 Ocak 2007 Salı 18:43:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?