30
Mayıs
2024
Perşembe
YAŞAM

Braille alfabesi kullanılacak

Paradan 'yeni' ibaresinin kaldırılması için çalışmalarını sürdüren Merkez Bankası, görme özürlüleri ihmal etmedi. Görme özürlülerin 1 Ocak 2009'dan itibaren kullanıma girecek 'Türk Lirası'nı daha rahat tanımaları için gerekli olan para ölçerlerin siparişi verildi.



Patentli olduğu için yurtdışından alınacak ürünler, aralıktan itibaren ücretsiz dağılacak. Öncelikli olarak görme özürlülerin bağlı bulundukları dernek ve vakıflara gönderilecek ürünler, Merkez Bankası şubelerinden de temin edilebilecek. Tüm vatandaşların kolaylıktan faydalanabilmesi için ihtiyaç olması halinde posta ile adreslere gönderilecek. Para ölçer, Euro, Kanada Doları ve franklarda da kullanılıyor.

Merkez Bankası'nın 3 Ekim'de tanıtım startını verdiği 'TL'ye geçiş' kampanyası tüm hızıyla devam ediyor. Sağlık, İçişleri, Milli Eğitim bakanlıkları ve Türkiye Esnaf Sanatkârları Konfederasyonu ile görüşen banka yetkilileri afiş, broşür ve etiketlerin dağıtımının yapılması için 81 ile gönderildi.
 
Broşür ve afişler vali, kaymakam ve muhtarlar aracılığı ile tüm işyerleri ve yerleşim yerlerine kadar ulaştırılacak. Ayrıca turistik merkezlere gönderilmek üzere 500 bin broşür basılıyor. Bu broşürler yurtdışından girişlerde pasaport kontrollerinde yabancılara dağıtılacak. Toplam maliyeti 20 milyon dolar olarak hesaplananan tanıtım kampanyasının sloganı, 'Türk Lirası Geliyor, Paramız Yenileniyor' olarak belirlendi. Yenilenen tasarımları, değişen boyutları ve gelişmiş güvenlik özellikleriyle yeni banknot ve madeni paralar, 'Türk Lirası (TL)' ve 'Kuruş (Kr)' adıyla, yılbaşından itibaren dolaşıma verilecek. YTL'den TL'ye dönüşüm süreci bir yıl olacak. 

Yeni Türk Lirası ve Türk Lirası banknot ve madeni paralar bir yıl boyunca tedavülde bulunacak. Bu süre boyunca para değişimi tüm banka şubelerinden yapılabilecek. 31 Aralık 2009'dan itibaren ise banknotlar 10 yıl, madeni paralar ise bir yıllık zamanaşımı süresi boyunca Merkez Bankası ve Ziraat Bankası şubelerinde kabul edilecek.

Braille alfabesi kullanılacak

Türk Lirası'na geçişte görme engelliler için farklı boyut ve kabartma baskı özelliklerini kullanan Merkez Bankası, banknotlarda Braille alfabesinden faydalanacak. Kupür değerlerinin kolaylıkla tanınması için kullanılacak Braille alfabesi 1821'de Louis Braille tarafından geliştirildi. 

Görme özürlülerin okuyup yazması için kullanılan alfabe, iki kolon taşıyan dikdörtgen desen üzerine dizilmiş altı kabartılmış noktadan oluşuyor. Her iki kolonda üçer nokta bulunuyor. Noktalardan her biri altmış dört farklı kombinasyondan birini oluşturması için farklı şekillerde diziliyor. TL'nin tanıtım toplantısında, para ölçerin nasıl çalıştığını Görme Özürlüler Derneği Başkanı Bülent Kelleci uygulamalı göstermişti.

Zaman
Yayın Tarihi : 3 Kasım 2008 Pazartesi 19:32:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?