22
Mayıs
2024
Çarşamba
YAŞAM

Bu da köy usulü su arıtma yöntemi

Kars'ın Akyaka ilçesine bağlı Kalkankale köyünde taşlardan yapılan su arıtma yöntemi geleneği halen devam ediyor. 

Tarihi Kız Kalesi civarında bulunan ve adına Kevek denilen taş, Ermenistan'la sınır olan Kalkankale köyünde su arıtma cihazı olarak kullanılıyor. Ağır olmasına rağmen suyu süzebilen taşın içerisi ustalar tarafından itinayla oyuluyor. 30-60 santimetre çapında değişen taşların oyulan kısmı dışında 10 santimetrelik alt bölüme dokunulmuyor. Su, oval olarak hazırlanan taşın oyuğuna döküldüğünde bu 10 santimertelik bölümden damlayarak alttaki kovaya doluyor. Taştaki suyun geçiş gözeneklerinin oldukça sık olmasıyla su, çeşitli merhalelerden sıkışarak sağlıklı şekilde içime hazır hale geliyor. 

Köylülerden Fahrettin Özdemir, süzülen suyun tamamen saflaştığını söyleyerek, "Ocak ayında pet şişenin içine koyduğun zaman bile bu su donmuyor. Şu anda köyün yüzde 80'i bu yöntemi kullanıyor. Yeni gelen suların içinde asbest boru var. Bunlar kanserojen madde taşıyor. O suyu buraya döküp arıtmadan içtiğimiz zaman insana bir ağırlık veriyor ve içemiyoruz" dedi. 

Köylüler, evlerinin bitişiğindeki musluktan akan şebeke suyunu çamaşır ve bulaşıkta, taştan süzdükleri suyu ise içme suyu, çay ve yemeklerde kullanıyorlar.
İHA
Yayın Tarihi : 26 Mart 2007 Pazartesi 13:47:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?