22
Mayıs
2024
Çarşamba
YAŞAM

Bu gece Miraç kandili

“Varlığın özüne yolculuk” anlamına gelen Miraç Kandili bu gece kutlanıyor.

Dinayet İşleri Başkanlığı tarafından Şanlıurfa’ nın Viranşehir İlçesi’ nde organize edilecek kandil programında Dinayet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Bardakoğlu, gecenin önemini belirten bir konuşma yapacak.

MİRAÇ NEDİR?

"Allah'ın elçisi Muhammed (S. A.S.)'in, uyanıkken, şahsı ile semaya ve sonra yüce makamlardan Allah'ın dilediği yere mi'racı (çıkması) haktır." Müslümanlar bu gecede Hz. Muhammed'in Mekke´deki Mescid-i Haram´dan, Kudüs´teki Mescid-i Aksa´ya götürüldüğüne, oradan da gökleri aşarak, Cenab-ı Allah´ın katına ulaştığına inanırlar. Beş vakit namaz, bu gecede farz olmuştur. Mi'raç; sözlükte, yükseğe çıkmak ve merdiven manalarındadır. İslam ıstılahında ise, Peygamber Efendimizin yüce makamlara çıkartılmasıdır. Mi'raç, Hicret'ten bir buçuk sene evvel Recep ayının 27. gecesi vuku bulmuştur.

KURAN-I KERİM'DE MİRAÇ

Mi'raç hakkında Kuran-ı Kerim'de şöyle bahsedilmektedir: «Kulunu (Muhammed (S.A.S.) bir gece, Mescid-i Haram'dan (alıp) Mescid-i Aksa ya kadar götüren (Zat-ı ecelle ve a'lâ her türlü noksan sıfatlardan) münezehtir. (O Mescid-i Aksa ki) biz onun etrafına (feyz ve) bereket verdik (ve bu gece yolculuğunu) ona (o peygambere) âyetlerimizden bazısını gösterelim diye (yaptırdık). Şüphesiz ki O, (her şeyi) hakkıyla işiten, (her şeyi) kemaliyle görendir.» (1)


Gazeteport
Yayın Tarihi : 10 Ağustos 2007 Cuma 17:08:57
Güncelleme :10 Ağustos 2007 Cuma 17:09:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
emel bezirganemel bezirgan IP: 88.244.106.xxx Tarih : 10.08.2007 15:24:28
bu gece miraç kandili tüm müslman aleminin kandiilleri mübarek olsun .nice kandiillere