22
Mayıs
2024
Çarşamba
YAŞAM

Bu kış çok sert mi geçecek?

Susuzluk ve kuraklık sorunu Türkiye gündeminde önemini korurken, Manisa'nın Demirci ve Sarıgöl ilçelerinde, ayva ağaçlarının bol meyve verdiğine dikkat çeken yaşlı çiftçiler, bunun, kışın sert geçeceğinin işareti olduğunu belirtiyor.

Manisa'nın Demirci ilçesi, bağlarında ve arazilerinde incir ve ayva ağaçlarının bol olmasıyla tanınıyor.

90 yaşındaki çiftçi Osman Argun, ''Gençliğimizde yokluk yıllarında arazilerimize mutlaka incir ve ayva ağacı dikerdik. İncirin meyvesini kurutup, ayvayı da uzun kış gecelerinde tüketirdik.

Büyüklerimiz 'Eğer incir ve ayva ikisi birden çok olursa kış sert ve uzun olur. İncir olmaz ayva olursa bu, kurak ama sert kışın habercisidir' derdi. Bu yıl fazla olması nedeniyle inciri kurutmaya yetişemedik. Ayva ağaçlarındaki ürünler de bolluktan dalları kırıyor. Bu da kışın sert geçeceğinin işaretidir. Eğer ayvayı pazarlama şansımız olmazsa mahsul bağlarda kalacak.'' dedi.

Demirci Ziraat Odası Mühendisi Ali Kaynak da ayva ve incirde rekoltenin geçen yıla göre daha fazla olduğunu belirtti.

Sarıgöl ilçesine bağlı Emcelli köyünden çiftçi Mehmet Aydınalp (78) ise '' Bu yıl ayvalar bol ve kış sert geçecek. Ayvaların bol olduğu ve serçelerin toplu olarak uçtukları yıllarda kış sert olur. Bunu tecrübelerime dayanarak söylüyorum '' dedi.

AA
Yayın Tarihi : 17 Ekim 2007 Çarşamba 10:58:39
Güncelleme :17 Ekim 2007 Çarşamba 11:03:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?