18
Mayıs
2024
Cumartesi
YAŞAM

'Bu konteynerler bu soğuğu kaldırmaz'

Erzurum'un Narman İlçesi'nde heyelan nedeniyle "geçici olarak" konteynerlere yerleştirilen 12 aile, soğuk korkusundan evlerini geri istiyor. Vaad edilen evlerin bir an önce yapılmasını isteyen konteyner sakinlerinin çaresizliğini, "Bu konteynerler buranın soğuğunu kaldıramaz" cümlesi özetliyor.

Taş tehlikesi altında bulunanlar için yapılan 25 konteynere ise kimse girmedi.

Narman'da 1983 depreminden sonra hasar gören ve tepesinde bulunan su deposunun da tahrip olmasıyla tehlike boyutlarına ulaşan Hümmet Dağı'nın dibinde bulunan evlerden evi kayanlar için 15, taş tehlikesiyle karşı karşıya bulunanlar içinde 25 olmak üzere Tuzla Mahallesi'ndeki Atatürk Üniversitesi Narman Meslek Yüksek Okulu mevkiinde 40 ailenin yerleştirilmesi için yapılan konteynerlere sadece 12 aile yerleşti.

Konteynerlerde oturan aileler yazın aşırı sıcaktan şikayet ederken, kışın da aşırı soğuklar nedeniyle konteynerlerde oturmak istemediklerini, bu nedenle de heyelanlı bölgeye geri dönmek istediklerini söyledi. Vaad edilen evlerin bir an önce yapılmasını isteyen konteyner sakinleri, "Kışın buralarda kalmanın imkanı yok. Bu konteynerler buranın soğuğunu kaldıramaz.

Biz kışın burada nasıl oturacağız. Evlerimizde yapılmadı ve çaresizliğimizden dolayı heyelanlı bölgedeki evlerimize geri dönmek zorunda kalacağız" dedi.

Heyelanlı bölgedeki evinin kayarak bir bölümünün yıkıldığı ve oturulamaz durumda olduğunu söyleyen Şakir Biber (76), kışın da konteynerde oturamayacağından dolayı ne yapacağını şaşırdığını ifade etti. Şakir Biber, 15 gün önce Narman'a gelen Sağlık Bakanı Recep Akdağ'a da sıkıntılarını söylemiş ve konteynerlerde oturamayacaklarını dile getirmişti.

Fadime Düzgün (80) ve Emriye Dağkoçak (50) ise, "Bize ev yapsınlar; bu konteynerlerde oturamayacağız, çünkü daha şimdiden geceleri soğuk etmeye başladı bile" dedi.

Konteynerlerin bulunduğu bölgeye giderek incelemelerde bulunan Belediye Başkan Vekili Erdal Avcıoğlu, konteyner sakinlerinin her gün makamı aşındırdıklarını ve bu bölgede oturamayacaklarını söylediklerini belirterek, konteynerlerde kalan vatandaşların geri dönmek istediklerini, fakat heyelanlı bölgenin gün geçtikçe tehlikeli boyutlara ulaştığını dile getirdi.

Bu arada, kışın soğuğundan korktukları için konteynerlere girmek istemeyen ailelerlerden bazıları, ölüm korkusu salan heyelanlı Hümmet Dağı dibinde oturmaya devam ediyor. Dağ ise, gün geçtikçe kayıyor ve etrafından gelen taşlar evlerin üzerlerine düşüyor.

Yol kenarlarında bile taşlara rastlamak mümkün, hatta Hanım Er isimli kadın ise dağdan gelen taşları bir kenara yığarak gelen gidene gösteriyor. "Dışarıda çay bile içemiyoruz. Taşlar yanımızdan vurup geçiyor" diyen Hanım Er, "Konteynerlere girmedik, çünkü kışın olacak soğukları düşünüyoruz. O soğuklarda konteynerlerde oturmamız mümkün değil. Niye bize ev yapmıyorlar ki?" şeklinde konuştu.

Öte yandan, heyelandan kayan 15 ev için yapılan konteynerlere 12'si yerleşirken, taş tehlikesiyle karşı karşıya kalan evler için yapılan 25 konteynere ise şimdiye kadar yerleşen olmadı. Konteynerler sahiplerini beklerken, sahipleri ise taş tehlikesine karşı eski evlerinde oturmaya devam ediyor.

İHA
Yayın Tarihi : 2 Eylül 2005 Cuma 10:56:47
Güncelleme :2 Eylül 2005 Cuma 11:27:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?