19
Mayıs
2024
Pazar
YAŞAM

Bugün Dünya için ne yaptın?

Bugün dünya için ne yaptın?

Bundan 39 yıl önce üzerinde yaşadığımız dünyaya sahip çıkmak amacıyla 22 Nisan 'Dünya Günü' ilan edilmişti. Ama sahip çıkacağımıza mahvettik ve deyim yerindeyse 'günü'nü gösterdik! Çevre meselelerinin gündemde olduğu bu yıl ise Dünya Günü, filmlerle, mitinglerle, manifestolarla çok daha coşkulu kutlanıyor. Bu kez siz de dünya için bir şeyler yapın!

Aktif bir vatandaş olacağım: Yeşil politikaların öne çıkması için oy vereceğim. Yeşil jenerasyon projesi için kolektif bir bilinç yaratılması gerektiğini farkındayım ve bunun için barışçı protestolardan etrafını bilinçlendirme çalışmalarına kadar pek çok çabaya katkıda bulunacağım.

Yakın çevremi dönüştüreceğim: Bireysel olarak yaptıklarımın ve yaşam tarzımın büyük bir hareketin parçası olduğunu farkındayım ve bu farkındalık sayesinde; okul, ev ve iş yeri gibi zamanımı geçirdiğim yerlerde gerekli uygulamaları hayata geçireceğim.

Kişisel olarak bilgilenirken etrafımı da bilgilendireceğim: Biliyorum ki dünya gelecekte bugün içinde bulunduğu durumdan çok daha farklı bir hal almış olacak. Yeşil Jenerasyon farklı çevrelerden insanların dinamikleriyle global bir hareket olacak. Ben kendi eğitimim ve farkındalığım konusunda sorumluluk alıp bunu yaymak için çalışacağım.


Akıllıca tüketim yapacağım: Karbon ayak izimi azaltmak ve yaşamımı yeşil hale getirmek için harekete geçeceğim. Organik gıdalar tüketip, kullandığım ulaşım araçları ve enerji kaynaklarının yeşile mümkün olduğunca az zarar vermesine dikkat edeceğim...

Okuduğunuz bu 4 madde, 22 Nisan'da 39. kez kutlanacak olan 'Dünya Günü' vesilesiyle yayınlan 'Yeşil Jenerasyon Manifestosu'. Zira son zamanlarda karşı karşıya kaldığımız kirlilik, küresel ısınma, doğal kaynakların tükenmesi gibi ciddi ve hayli büyük çevre meseleleri sebebiyle Dünya Günü etkinlikleri son birkaç yıldır 'Green Generation' yani 'Yeşil Jenerasyon' başlığı altında yürütülüyor. Amaç her şey kötüye giderken daha yaşanılabilir bir dünya için herkesin sorumluluk alması ve çaba göstermesini sağlamak.

'Dünya Günü' fikri ilk kez 1970 yılında Wisconsinli senatör Gaylord Nelson tarafından ortaya atılmış; 22 Nisan 1970'de kutlanan ilk Dünya Günü etkinliklerinde 20 milyon Amerikalı sağlıklı, yaşanabilir bir çevre için sokaklara dökülmüştü. Amerika çapında düzenlenen ilk çevre protestolarını hayata geçiren Nelson, çevre bilincinin öne çıkması için daha o yıllarda ilk adımları atmış oldu; gazete ve televizyonlarda 'çevre' başlığı altında haberler verilmeye o dönemde başlandı. Ama üzerinden 39 yıl geçtiği halde dünyanın bugünkü haline bakarak çevre bilincinin gezegenimiz sakinleri tarafından ne yazık ki hala benimsenememiş olduğunu açıkça görüyoruz. Oysa çevreye duyarlı yaşamak sadece bizi değil, bu gezegeni paylaştığımız tüm canlıları ve tüm gelecek nesilleri ilgilendiriyor. Hala geç kalmış sayılmazsınız. Omuz silkmeyin; çevre bilinci oluşturmak ve gezegeni kurtarmak için bir şeyler yapmaya hemen bugün başlayın!

KATILIN
25 Nisan Küresel Isınmaya Karşı Yürüyüş
İklim değişikliği dünyayı ciddi anlamda tehdit ederken hem Kyoto Protokolüne taraf olup hem de çevre düşmanı termik santrallerden vazgeçmeyen hükümete sesinizi duyurmak için, doğal kaynakları korumak, çevreci enerjileri, politikaları ve yaşam biçimlerini desteklemek için sokağa çıkmanın tam zamanı. 25 Nisan'da Kadıköy'de saat 13.00'da Tepe Natilius'un önünden Kadıköy İskele Meydanı'na yapılacak olan Küresel Isınmaya Karşı Yürüyüş'e siz de katılın, sesinizi duyurun.

OKUYUN
'Karbon Ayak İziniz'
Küresel ısınma hakkında bilmeniz gereken her şeyi içeren ve kendi karbon salımınızı nasıl azaltabilmeniz konusunda pratik yöntemler sunan Mark Lynas imzalı 'Karbon Ayak İziniz' kitabını okumayı sakın unutmayın.

İZLEYİN
Age of Stupid (Aptallık Çağı)
15 Mart'ta Londra'da galası yapılan yepyeni çevre filmi 'Age of Stupid', dünyanın ne yöne gitmekte olduğunu algılamamız açısından önemli bir çalışma. Film 2055 yılında açılıyor; Londra sular altında, Sidney Opera binası alevler arasında, İsviçre dağlarında bir gram kar yok ve Las Vegas kumlara gömülmüş durumda... Ve dünyada sağ kalmış olan tek kişi, arşivci (Pete Postlethwaite), 2007 yılının görüntülerini izlerken kendi kendine şu soruyu soruyor: 'Kendimizi kurtarabilirdik, ama elimizde fırsat varken bunu yapmadık. İnanılır gibi değil. Yok oluşa adım adım giderken nasıl her şeyi görmezden gelebildik. Bu aptallığı nasıl yapabildik?'
Yönetmenliğini Franny Armstrong'un yaptığı 'Age Of Stupid'de petrol, savaşlar, tüketim çılgınlığı ve günümüz politikaları çerçevesinde şu anda nasıl bir aptallık yapmakta olduğumuz yüzümüze bir tokat gibi çarpıyor. Gelecek senaryosu bilimsel verilere dayandırılarak hazırlanan, çevreci teknolojilerle çekilen 'Age Of Stupid'in büyük sansasyon yarattığı aşikar. Zira yabancı medya film için şu yorumu yapıyor: 'Bu film herkese zorla dahi olsa mutlaka seyrettirilmeli!'


 

Akşam
Yayın Tarihi : 19 Nisan 2009 Pazar 23:43:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?