16
Mayıs
2024
Perşembe
YAŞAM

Büyük deprem nereyi vuracak?

Jeofizik Mühendisi Prof. Dr. Ahmet Ercan, Türkiye'de 7 büyüklüğünde depremin geciktiğini belirtti.

Jeofizik Mühendisi Prof. Dr. Ahmet Ercan, Türkiye'de 7 büyüklüğünde depremin geciktiğini belirterek, "Bu büyüklükte depremin beklendiği 33 yerden birinde büyük bir patlama olacak. Türkiye'de hiçbir yerde deprem olmasa Doğu Anadolu ile Kuzey Anadolu hattının kesim yerinde deprem olur. Bu da Bingöl'dür" dedi.

Prof. Dr. Ahmet Ercan, İstanbul'da çok büyük bir deprem olmayacağını uzun yıllardır söylediğini hatırlatarak, "İstanbul'da 6.4-6.7'den büyük bir depremin olmayacağını her zaman söylüyorum. Türkiye'de herkes 'hiçbir şey yapılmıyor' sözünü çok kolay kullanabiliyor" dedi.

Ortaköy viyadüklerinde yapılan depreme karşı güçlendirme çalışmalarının çok önemli olduğunu ifade eden Ercan, "Gerek Karayolları gerekse benim yaptığım bilimsel çalışmalar sonucunda köprüde korkulan rezonans, yani çınlama olup olmayacağının, büyük bir çalkantıyla göçüp göçmeyeceğinin araştırmalarını bitirdim. Köprünün gerek kuzey gerekse güney ayağı ana kara üzerine oturmaktadır. Köprünün yapılmasında herhangi bir tasarım yanılgısı yoktur. Köprü yıkılır demek yanlıştır. 7 büyüklüğünde bile köprünün rezonansa maruz kalmayacağını söylüyorum. Alınan önlemlerden dolayı yetkilileri kutluyorum" diye konuştu.

Viyadüklerin, köprülerin yıkılma korkusunun yersiz olduğunu aktaran Ercan, "Bunlar bir söylenti. İstanbul'da kısa sürede büyük bir deprem olacağı kanaatinde değilim. Ancak Türkiye'de 7 büyüklüğünde bir deprem gecikmiştir. 7 büyüklüğünde deprem beklenen 33 yerden bir tanesinde büyük bir patlama olacak. İstanbul'da kısa sürede büyük bir deprem olma olasılığı çok güçsüz" şeklinde konuştu.

"Önümüzdeki 8 yılı çok iyi kullanırsak İstanbul'u ve tüm Türkiye'yi kurtarabiliriz" diyen Prof. Dr. Ercan, "Bayındırlık Bakanlığı'nın geçen günlerde yaptığı açıklama, benim projemin açıklamasıdır. 33 yerden biri patlayacak. Türkiye'de hiçbir yerde deprem olmasa Doğu Anadolu ile Kuzey Anadolu hattının kesim yerinde deprem olur. Bu da Bingöl'dür. Deprem yıkımlarının ana nedeni yoksulluktur" ifadelerini kullandı.

vatan
Yayın Tarihi : 3 Ekim 2007 Çarşamba 11:46:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?