28
Mayıs
2024
Salı
YAŞAM

Buzdan saraylar

Çin'in Heilongjiang eyaletinin merkezi Harbin'de düzenlenen Buz ve Kar Festivali'nde yaratılan eserlerin görkemi görenleri şaşırtıyor.

Rusya’ya yakın olması nedeniyle Rus mimari tarzının öne çıktığı Çin’in Jin ve Qing hanedanlıklarına beşik olmuş kentin esas gelişimi 100 yıl öncesine dayanıyor. Harbin’e güç veren en büyük etkenlerden biri de Sibirya Demiryolları’nın da bu kentten geçmesi. Özellikle de hava trafiğinde Avrasya’da bir köprü görevini üstlenmiş olan Harbin kenti, ülkenin dışa açılan ilk kargo limanı özelliğini de taşıyor.

Harbin’in bir diğer özelliği ise 2009’da yapılacak olan Kış Olimpiyat Oyunları’na ev sahipliği yapacak olması. Erzurum kenti Harbin’e karşı yenilerek elenmişti. Harbin’in 15 ülkeden kardeş şehri var ancak henüz Türkiye’den yok.

GÜNDÜZLERİ EKSİ 15, GECELERİ EKSİ 30 DERECE

Harbin’de gündüzleri eksi 15, geceleri ise eksi 30’a kadar düşen soğuk, yaşam şartlarını bir hayli güçleştiriyor. Buna rağmen özellikle de soğuğa alışmış olan Harbinliler, buzdan heykelleri görmek için Zhaolin Parkı’na akın ediyor. Parkta görülen kimi heykellerin yüksekliği 30 metreye ulaşıyor. Parkın içindeki hemen her yapı buzdan yapılmış. Özellikle de geceleri bu heykellere verilen renkli ışıklar ortamı buzdan bir panayıra dönüştürüyor.

Çinli yontma ustaları dev buz kalıplarını kullanarak, kentin simgesi olan Rus kiliseleri yaptıkları gibi Çin destanlarına konu olan kişilerin de heykellerini yontmuşlar. Zhaolin Parkı’nın giriş kapısı buzdan ve girişin hemen solunda ejderha başlıklı kayık var. İçeride ise geleneksel Çin giysilerine bürünmüş saydam buzdan yapılmış heykeller sıra sıra dizilmiş durumda.

Uzakdoğu’da yaygın olan bir pagodanın önünde bu sefer tahtadan yapılmış Çin’in klasik ikili güldürü sanatçılarının birer heykeli yer alıyor. Burası, ziyaretçilerin en çok fotoğraf çektirdikleri yerlerin başında geliyor. Parkta bir buzdan saray bölgesi de bulunuyor. Yürünen yol bile buzdan olunca, parka girişten itibaren keskin ve insanı neredeyse sarhoş edecek bir soğuk hissediliyor.

BUZDAN ESERLERİ YAPARKEN ÜTÜ BİLE KULLANIYORLAR

Örneğin, park dışındaki soğuğa şapkasız alışmış olanlar, "Şapkaya gerek olmaz" diyerek buz parkına girdikten sonra şapkadan başka, eldiven hatta yüz maskesi bile almak zorunda kalıyor.

Harbin’de yapılan bu Buz ve Kar Festivali, Japonya’nın Sapporo Kar Festivali, Kanada’nın Quebec Karnavalı ve Norveç’in Kayak Festivali ile birlikte dünyanın en büyük dört kar festivalinden biri olarak biliniyor.

Buz yontucuları, buz kalıplarını kimi zaman daha fazla saydamlaşması için ütüyle dahi eriterek biçim veriyor ve birer lego parçası gibi üst üste dizerek heykellerini oluşturuyor. Eskimolar, ’iglu’ denen evlerini de buz kalıplarını yan yana getirerek yapıyor. Havalar ısındığında Harbin kentindeki bu buz parkında bulunan birbirinden değişik eserler eriyip yok oluyor.

..
Yayın Tarihi : 6 Ocak 2006 Cuma 17:00:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?