24
Nisan
2024
Çarşamba
YAŞAM

Çağlar borcunu temizliyor

Nergis Holding Başkanı Çağlar, Interbank barçlarının tasfiyesi için Nergis, Polylen ve Sifaş'ın satışına işçilerin tazminatının ödenmesi şartıyla "Evet" dediğini açıkladı..
Eski Devlet Bakanı ve Nergis Holding Yönetim Kurulu Başkanı Cavit Çağlar, holding bünyesindeki Nergis, Polylen ve Sifaş fabrikalarının Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) tarafından satışına, çalışan ve işten çıkarılan işçilerin kıdem tazminatlarının ödenmesi şartıyla 'Evet' dediğini söyledi Çağlar, 3 fabrikanın satışı konusunda "kalben el sıkıştıklarını", resmi prosedürün yürüdüğünü belirterek, "TMSF ile helalleşip Yeşim Tekstil ile yolumuza devam edeceğiz" dedi. Çağlar, Nergis Fabrikası'nda düzenlediği basın toplantısında 3 ay sonra Interbank'a el konulmasının 10. yılının dolacağını belirterek, "Biz kötü bir yol kazası geçirmemize rağmen 10 yıldır da bu grubu ayakta tuttuk'' dedi. Satışla ilgili, öncelikli olarak Nergis, Sifaş ve Polylen fabrikalarında çalışan ve ayrılan işçilerin 40 milyon dolar tutarındaki tazminatları ve alacaklarını ödeyeceklerini belirten Cavit Çağlar, TMSF yetkilileri ile sözlü olarak mutabık kaldıklarını kaydederek, şunları söyledi:

YILBAŞINDAN ÖNCE BİTER


"Öncelikli olarak fabrikaların satışa çıkartılması, işçi alacaklarının ödenmesi sağlanacak. Yılbaşından önce bütün işçilerin kıdem tazminatlarını ödeyerek onlarla helalleşmelerini arzuluyorum. Biz bugün 4 yıl önce kapatmamız gereken fabrikaları kapatmayıp, işçilerimizi çıkartmayarak bu yükü üstlenmiş olduk. Türkiye'de tekstil sektörünün rehabilite edilmesi gerektiğini 2 yıl önce söylemiştim. Şimdi hükümet 49 ilde vergi ve SSK primi almıyor. Ancak Bursa ve İstanbul'daki fabrikaları doğudaki vilayetlere taşımak mümkün değildir, taşırsanız da bu işçileri orada bulamazsınız veya oraya götüremezsiniz. Hükümetin tekstil sektörüne topyekûn bu uygulamayı yapması gerekiyor."

"Konfeksiyonda yolumuza Yeşim'le devam edeceğiz"

TMSF yönetimini başarılı bulduğunu da vurgulayan Cavit Çağlar, şöyle devam etti: "Bizim 15 bin konutluk Yeşil Şehir projesinden ve diğer bazı kaynaklardan gelen paralarımız var. TMSF ile prensipte anlaştık. Yeniden yapılandırma ile helalleşip borcumuzu bitireceğiz. TMSF, Çukurova ve diğer gruplarda yüzde 50- 60 indirimlere gitti. Bizim ana para borcumuz az zaten, borcun büyük kısmı faizden kaynaklanıyor. Bu miktarlarda helalleşeceğiz. Biz bütün ağırlığımızı, gücümüzü Yeşim Tekstil'e vererek konfeksiyonda yolumuza devam edeceğiz. Birkaç yıl içerisinde yıllık 500 milyon dolar ihracata, 10 yıl içerisinde de 1 milyar dolarlık ihracat hedefini gerçekleştireceğiz. Bu sahada kendimizi geliştireceğiz." Grubun TMSF ile bütün işinin biteceğini, sıfır borçla kalacağını, sadece SSK'ya yükümlülükleri bulunduğunu belirten Çağlar, prim borcunun miktarı konusundaki soruları ise "Gerekli müracaat yapıldı" diyerek yanıtladı. Cavit Çağlar, bugün satışı yapılacak olan Olay Medya'yı çocuğu gibi gördüğünü ifade ederken, "Satış olmaz ise, evladımı da sokakta bırakmam yeniden sahiplenmenin yollarını ararım" diye konuştu.

"Interbank'ta herkesin hatası oldu, kitabımda anlatacağım"


Interbank'ın batmasında sorumluluğunun bulunmadığını öne süren Çağlar, "O gün Mesut Yılmaz hükümeti 22 bankaya el koyarak hata yaptı. Bunları birleştirmelerini teklif etmiştim. Biz Interbank olarak Etibank ile birleşebilirdik. 4-5 yıl sonra bankalar 2-3 milyar dolar gibi rakamlarla satıldılar. Ancak o gün Mesut Yılmaz ve kurmayları hata yaparak bütün bankalara el koyup kapattılar. Bunları yazacağım hatıra kitabında bütün detayları ile anlatacağım."

Sabah
Yayın Tarihi : 8 Ekim 2008 Çarşamba 13:38:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?