22
Mayıs
2024
Çarşamba
YAŞAM

Çanakkale Boğazı'nda zehirli denizanası

Çanakkale'de Yat Limanı bölgesinde balıkçılar tarafından bulunan ve zehirli olduğu belirlenen denizanası, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Su Ürünleri Fakültesinde incelenecek.

ÇOMÜ Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Mustafa Alpaslan, Latince adı ''Chrysaora Mediterranea'' olan denizanasının, zehirli denizanaları grubunda olduğunu, esas itibariyle yaşayan en önemli zoo planktonik organizmalardan arasında yer aldığını söyledi.

Bu tip denizanalarının dönem dönem adalar civarıyla canlı bir ekosisteme sahip Çanakkale Boğazı'nda görülebildiğini, ülkemizde kahverengi kuşaklık deniz anası olarak bilindiğini ve dünyada İngiltere kıyılarında yoğun olarak gözlemlendiğini ifade eden Prof. Dr. Alpaslan, denizanasının zehir hücreleri taşıdığı için kendisine temas eden canlılara toksit etkisi bulunduğunu kaydetti.

Prof. Dr. Alpaslan, bu tip deniz analarının ekosisteme zarar vermesinin söz konusu olmadığını, tam tersine ekosistem içinde diğer organizmalar gibi mutlaka çok önemli fonksiyonları bulunduğunu belirterek, ''Biz bu organizmayı üniversitemizde bilimsel ortamda inceleyeceğiz. Bu canlı, temasının dışında seyredilmesi insana hoşça zaman geçirtebilen bir organizmadır'' dedi.

Bu tip denizanalarına kesinlikle çıplak elle dokunulmaması gerektiği, temas edilmesi halinde insan vücudunda kızarlık, yanık, tahriş ve kaşıntı belirtileri gösterdiğini, olası temas halinde söz konusu bölgenin kesinlikle deniz suyunla yıkanması ve amonyak ya da sirkeyle temizlenmesi uyarısında bulunan Prof. Dr. Alpaslan, eğer kişide yüksek tansiyon bulunuyorsa acilen ilk yardım ünitelerine başvurması gerektiğini kaydetti.

Zaman
Yayın Tarihi : 2 Nisan 2007 Pazartesi 18:23:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?