20
Mayıs
2024
Pazertesi
YAŞAM

Caretta caretta vahşeti!

Muğla’nın Bodrum ve Milas ilçeleri ile Aydın’ın Didim ilçesi arasında kalan Mandalya Körfezi’nde tam anlamıyla bir deniz kaplumbağası vahşeti yaşanıyor. Sayıları gün geçtikçe azalan Caretta caretta türü sevimli deniz canlıları için, Mandalya Körfezi son aylarda bir ölüm körfezi olmaya başladı.

Temmuz ayından bu yana 5 caretta caretta’ın vahşice öldürüldüğü Mandalya Körfezi’nde dün akşam saatlerinde iki caretta caretta daha ölü şekilde bulundu. Balta ile öldürüldükleri tahmin edilen deniz kaplumbağaları Didim kıyılarına vurdu. Mandayla Körfezi ve çevresinde yaşanan deniz kaplumbağası vahşeti Kuşadası Eko Sistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneğini (EKODOSD) harekete geçirdi.

Mandalya Körfezi’nde yaşanan vahşetin ürkütücü boyutlara ulaştığını kaydeden EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, “Yaklaşık 100 yaşına kadar yaşayabilen bu deniz canlıları, genellikle Dalyan ve güney sahillerindeki kumsallarda üremekte ve son yıllarda balık çiftliklerinin çoğaldığı Mandalya Körfezi’nde yoğunlaşmaktadır.

Balık avcılığının yapıldığı ve balık çiftliklerinin çok fazla olduğu Mandalya Körfezi’ne gelen Carettalar, ağ içindeki balıkları yemek istemelerinden dolayı bazen ağlara takılarak yaşamların kaybetmekteler, bazen de insan kaynaklı olarak vahşice öldürülmektedir. Temmuz ayından bu yana ergin bireydeki 5 adet Caretta caretta, kimliği belirsiz kişilerce vahşi biçimde öldürülmüştür. Dün de balta olduğu tahmin edilen büyük bir kesici aletle parçalanarak öldürülen 2 Caretta carettanın cesetleri, Didim kıyılarında kıyıya vurmuştur” dedi.

Ege Bölgesi’nde 2004 yılından bu yana takip ederek kayıt altına aldıkları ölü ve yaralı caretta carettaların genellikle insan kaynaklı olarak bilinçli ve vahşi bir şekilde öldürüldüğüne dikkati çeken Sürücü, “Normal hiç bir insanın yapamayacağı şekilde, kesici bir aletle birinin boynu kesilerek, diğerinin de çok sert olan karapaksı parçalanarak iç organları dışarı çıkarılarak öldürülen Caretta carettaların ergin yaşta oldukları görülmüştür. Birisinin boyu 85 cm, diğerinin 1 metre olan Caretta carettaların Mandalya Körfezine yoğun olarak gelmelerinin nedeni, beslenme ortamının iyi olması ve balık çiftliklerinin yoğun olarak buralarda toplanıyor olmasından kaynaklandığı tahmin edilmektedir.

Ağla yapılan balık avı ve ölümlerin yüksek olduğu balık çiftliği bölgelerinde Kaplumbağa Dışlayıcı Aygıtların (TED) kullanılması, bir ölçüde bu deniz canlılarının hayatını kurtaracaktır. Bu yöntem birçok dünya ülkesinde, bu canlıların ölümlerinin yüksek olduğu bölgelerde kullanılmış ve olumlu sonuçlar alınmıştır” diye konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 26 Kasım 2008 Çarşamba 16:24:52
Güncelleme :26 Kasım 2008 Çarşamba 16:28:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?