19
Mayıs
2024
Pazar
YAŞAM

Caretta caretta'nın hazin sonu

Muğla-Aydın il sınırındaki Milas'a bağlı Kazık Körfezi'nde bir caretta caretta kıyada ölü olarak bulundu. 

Kazıklı Körfezi Avlu Kayalar mevkiine yaptıkları gezi sırasında 50 kilo ağırlığında caretta caretta cinsi bir kaplumbağa ölüsüyle karşılaştıklarını söyleyen Kuşadası Eko Sistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) Başkanı Bahattin Sürücü, nesli tükenmek üzere olan caretta carettaların, balık çiftliklerinin tehdidi altında olduğunu söyledi. 

Söz konusu deniz kaplumbağasının çevredeki balık çiftliklerinin atıkları arasında yer alan naylon poşetleri denizanası zannederek yuttuğunu ve sonra da boğularak öldüğünü ileri süren Sürücü, buldukları caretta carettanın ağzından beyaz bir naylon parçası çıkardıklarını ve büyük olasılıkla bu naylon yüzünden boğularak öldüğünü söyledi. EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, sözlerini şöyle sürdürdü: 

"Caretta carettalar, Türkiye sahillerinde ışık, gürültü, çevre kirliliği, tehlikeli atıklar, yasal olmayan yapılar, balık ağlarına takılma, tesadüfi avlanma, kaçak kum çıkarımı ve kıyı erozyonu gibi tehditlerle karşı karşıya bulunmakta ve en büyük tehdidi naylon torbalar oluşturmaktadır. Denizanası yiyerek beslenen caretta carettalar, naylon poşetleri denizanası zannederek yutmakta ve sonra da boğularak ölmektedir. Bulduğumuz carettanın ağzından beyaz bir naylon parçası çıkardık. Büyük olasılıkla bu naylon yüzünden boğularak ölmüş. Çevrede yaptığımız incelemede Kazıklı Körfezi'nin balık çiftlikleriyle dolu olduğu ve bu çiftliklerden çevreye birçok plastik, naylon ve benzeri birçok maddeyle kirletildiğini gördük. Taraf olunan uluslararası anlaşma koşullarının yerine getirilmesi gerekir. Geçen yıl da, Güzelçamlı'daki Milli Park kıyılarında bir caretta carettanın ölüsünü bulmuştuk. Ölen bu yetişkin kaplumbağalar, carettaların geleceğini olumsuz etkilemektedir. Öncelikle ekmeğini denizden çıkaran balık üretimcilerinin çevrelerine önem vermesi gerekir." 

İHA
Yayın Tarihi : 5 Aralık 2006 Salı 13:02:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?