18
Mayıs
2024
Cumartesi
YAŞAM

Cengiz Han'ın sarayı bulundu

Japonya ve Moğolistan’dan arkeologlar, efsanevi Moğol savaşçı ve lider Cengiz Han’ın sarayını buldu. Uzmanlar Cengiz Han’ın mezarının da saray yakınlarında olduğunu düşünüyor.

Moğolistan’ın başkenti Ulan Batur’a 250 kilometre mesafedeki bir kazı alanında bulunan sarayın 1,200 yılı civarında inşa edildiği tahmin ediliyor.

Cengiz Han tarafından yaptırılan saray, basit olarak kare çadır düzeninde inşa edilmiş ve tahta kolonlar üzerinde yükseliyor. Sarayın kalıntıları arasından porselen eşyalar da çıktı.

Mezarı da yakınlarda

Arkeologlar, Cengiz Han’ın, yeri tüm araştırmacılar için büyük bir sır olan mezarının da sarayın yakınlarında olabileceğini düşünüyor. Mezardan çıkacak olan eşya veya diğer nesnelere göre dönemin özellikleri de ortaya çıkacak.

Saldırgan bir imparatorluk kuran ve tüm Avrasya’yı fetheden Cengiz Han’ın, gerek mal değiş tokuşu gerekse de kültürel ilişkiler anlamında Doğu ile Batı arasında bir köprü kurduğu düşünülüyor.

Çin’den Macaristan’a

1162-1227 yılları arasında yaşayan Cengiz Han, 1206’da tüm savaşçı Moğol kabilelerini tek bir çatı altında topladı. Ölümünden sonra da genişleyen devletinin sınırları Çin’den Macaristan’a kadar uzanıyordu.
CNN TÜRK
Yayın Tarihi : 7 Ekim 2004 Perşembe 14:14:46
Güncelleme :10 Ekim 2004 Pazar 19:30:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?