22
Mayıs
2024
Çarşamba
YAŞAM

Cennet can çekişiyor!

Muğla Milas'taki Tuzla Sulak Alanı'nda, sanayi ve evsel atıklar, golf sahası için açılan dev kanalların ekosistemi bozması yüzünden balıklar ölüyor, flamingolar ve diğer kuşlar da göç ediyor.

Muğla'nın Milas ilçesinde, Boğaziçi köyü sınırları içinde bulunan Tuzla Sulak Alanı, bünyesinde 120 çeşit kuş ve 50'ye yakın balık türü barındırıyor... Daha doğrusu barındırıyordu. Ancak, Çevre ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü'nün 2004 yılında koruma altına almasına rağmen yakın bölgedeki halı yıkama fabrikaları ve mermer atölyelerinin zehirli atıkları Mazı Çayı aracılığıyla Tuzla'ya ulaştı. Bölgede son 10 yılda 5 binin üzerinde konut yapıldı ve bunların atıkları da vidanjörlerle çekilip derelere döküldü; yine sulak alana geldi. Son günlerde toplu balık ölümlerinin yaşandığı alanda kuş türü sayısı 50'ye, balık türü de 20'ye kadar düştü. Beş binlere ulaşan flamingo sayısı da iki binlere indi.

Tabela ile korunmuyor!
Av ve Yaban Hayvanlarını Koruma Vakfı Başkan Yardımcısı Emekli Büyükelçi Süha Umar, zehir dereleri, konut atıkları ve golf sahası kanallarının yarattığı tahribata müdahale edilmesini isteyerek şöyle dedi: "Durumu Muğla Valiliği'ne bildirdik. Çevreye ve sulak alana zarar veren fabrikalar ve işletmeler hakkında yasal işlem başlatılması için savcılığa suç duyurusunda bulunduk. Çevre ve Orman İl Müdürlüğü ve Milas Kaymakamlığı gerekli müdahaleyi yapmalı. Önlem alınmazsa, bürokratlar da suça ortak olur.Çevre ve Orman Bakanlığı'nın tabelasını koymaktan başka bir şey yapmadılar. Tabela konulmakla, koruma altına aldık demekle cennet korunmuyor."

'Yönetmelik 3 kez değişti'
Bodrum Gönüllüleri Derneği Sözcüsü Cüneyt Karaloğlu da yakın zamanda yapımına başlanan iki golf sahası için iş makinelerinin kanal açması sonucu da doğal dengenin bozulduğunu belirtti. Sulak alanların korunmasıyla ilgili yönetmeliğin de rant uğruna iki yılda üç kez değiştiğini savunan Karaloğlu, "Korumadan çok kollama faaliyeti sürüyor. Sulak alan çöplüğe, katı atık merkezine dönüştürüldü. Böyle giderse 5 yıla kadar tek canlı kalmaz" dedi.
Sanayi tesislerinin atıklarının Mazı çayına dökülmemesi için işletmeleri geçen yıl uyardıklarını belirten Milas Kaymakamı Bahattin Atçı da, "Gerekli uyarıları ve yasal işlemleri yaptık. Gerekli incelemeleri başlatacağım. Sulak alanı zehirleyen, zarar veren kim olursa olsun en ağır şekilde cezalandırırız, bundan kimsenin kuşkusu olmasın" diye konuştu.

 

 

 

 

 

 

 

 

Milliyet
Yayın Tarihi : 28 Aralık 2007 Cuma 13:31:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?