20
Mayıs
2024
Pazertesi
YAŞAM

Cennete çimento hançeri

Osmaniye Kadirli'deki Kastabala antik kenti ile açık hava müzesi olan Karatepe ve Kırmıtlı Kuş Cenneti’nin bulunduğu alana çimento fabrikası yapılacak!

Osmaniye’nin Kadirli ilçesi sınırları içinde bulunan ve “Akdeniz’in Efes’i” olarak adlandırılan Kastabala antik kenti, Türkiye’nin ilk açık hava müzesi olan Karatepe ile Kırmıtlı Kuş Cenneti’nin ortasında çimento fabrikası yapımının planlanması tepki çekti.

Uzmanlar ve çevreciler, yapılacak fabrikanın faaliyete geçmesinin antik kente zarar vereceğine, Kırmıtlı’daki kuş türlerinin azalacağına, Karatepe Milli Parkı’ndaki tarihi yapıların ve doğal çevrenin zarar göreceğine, alanın çölleşeceğine ve tarımsal faaliyetlerin durma noktasına geleceğine dikkat çekiyor.

Bir tarafında dünyaca ünlü arkeolog , diğer tarafında çoğu nesli tükenmekte olan 131 türdeki kuşun yaşadığı Kırmıtlı Kuş Cenneti’nin bulunduğu Kastabala’da kurulmak istenilen çimento fabrikasının yerinin değiştirilmesi isteniyor.

Önemli bir doğa alanı
Devlet kurumlarını ve yatırımcıları uyaran, fabrikanın temel aşamasında tarihi eserlerin gün ışığına çıkmasıyla inşaatın durdurulacağını hatırlatan arkeolog Halet Çambel (92) 62 yılını verip gün ışığına çıkardığı Karatepe hakkında şunları söyledi:
“Antik kentteki eserler fabrikadan çıkan toz ve emisyonlardan direk etkilenecek, eserlerde kimyasal reaksiyon başlayacak, hızlı şekilde ortadan kalkmalarına neden olacak. Fabrika yapılması planlanan alan, aynı zamanda önemli doğa alanı. Atıklar nedeniyle doğal güzellik kaybolacak, kuş cenneti kuşlar için yaşanılmaz olacak. Filtre kullanılsa dahi toz, zehirli gazlar, atıklar nedeniyle köy halkı ve bölgedeki canlılar, bitkiler olumsuz etkilenecek, yaşamları kısalacak.

10 fabrika değerinde
Çevreye saçılan toz ve atıklar, yağmur sularıyla toprağa geçecek, toprak çoraklaşarak, tarım imkansız hale gelecek. Bölgedeki önemli kaleler ve ören yerleri, doğal çevre, Kuş Cenneti, Milli Park varlığıyla oluşan büyük turizm potansiyelini engelleyip, ortadan kaldıracak. Oysa bölge turizme açılsa, bir değil on fabrika değerinde geliri olur. Tarih, doğa ve insan korunmuş olur.”

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Serdar Girginer, fabrika yapılmak istenen alanın tam altında antik kentin dini merkezi yapıları ya da mezarlıklarının bulunması olasılığının yüksek olduğunu söyledi.

Kazılar etkilenir
Girginer, “Yapılması planlanan fabrika, mutlaka antik kentin üzerinde olacaktır. Acilen bölgedeki sit alanı güncellenmelidir. Fabrika yapılırsa antik kentteki kazılar sekteye uğrar” dedi. 170 milyon dolar yatırımla, yüzde 65’i yabancı sermaye katılımıyla, yıllık 2 milyon ton üretim kapasiteli çimento fabrikasını kuracak olan Universal Çimento Sanayi A.Ş.’nin yetkilileri, fabrikanın çevreye hiçbir şekilde zararı olmayacağını savundu.

Milliyet
Yayın Tarihi : 22 Mart 2008 Cumartesi 09:40:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?