16
Mayıs
2024
Perşembe
YAŞAM

'Cep' alırken önce markaya bakılıyor

Avrupa'da cep telefonları ortalama 2 yıl kullanılırken, Türkiye'de kullanıcıların yaklaşık yüzde 20'si 6 ayda ya da en geç bir yıl içinde cihazını değiştiriyor. Cep telefonu seçiminde ise sırasıyla markaya, batarya süresine, fiyatının ucuz olmasına, kullanım kolaylığına ve servis imkânına bakılıyor.

Telekomünikasyon Kurumu'nun 61 ilde 4 bin 322 hanede yaptırdığı araştırmaya göre, kullanıcıların yüzde 26'sı teknolojiyi takip etmek ve beğendiği markaya sahip olmak için yeni cihaz satın alıyor. 

Yaş ilerledikçe cep telefonunu değiştirmeme eğilimi ağırlık kazanırken, erkeklerin kadınlara göre daha sık telefon değiştirdikleri, eğitim durumu ile gelir, sosyo-ekonomik seviye yükseldikçe cihazlarını değiştirme oranının arttığı tespit edildi. 

Cep telefonundan günde kesintisiz 15 dakikadan fazla konuşmamaya özen gösteren abonelerin en az yüzde 6'sı 6 ay içinde operatörünü değiştirmeyi planlıyor. Tüm telefon kullanıcılarının yüzde 60'ı cep telefonlarının 'sağlık üzerinde olumsuz etkilerinin olduğunu' düşünüyor. Yüzde 12,8'i zararı olmadığını belirtirken, yüzde 27,5'i 'bilgim yok' dedi. Bu çerçevede, kullanıcıların yüzde 23'ü cep telefonlarını hayati organlarına yakın yerlerde taşımamaya özen gösteriyor, yüzde 22'si ise cihazı mümkün olduğunca çocuklardan uzak tutuyor. Araştırmada cep telefonu sahiplerinin GSM operatörünü belirlerken öncelikle kapsama alanına dikkat ettiği belirtildi. Bunu sırasıyla hizmet kalitesi ve tarife paketi takip ediyor.

 Araştırmaya katılanların yüzde 69,5'i operatöründen memnun olduğunu belirtirken, operatörünü değiştirenlerin yarısı ise artık eski hattını kullanmadığını söyledi. Kullanıcıların yüzde 48'i 'Arkadaş ve aile çevresinin aynı tarife paketinde olmasına', yüzde 43,6'sı 'arama ücretlerinin uygunluğuna', yüzde 2,7'si 'promosyon ve hediyelere' bakarak tarife belirlediğini söyledi. Araştırma, yüz yüze görüşülerek Türkiye İstatistik Kurumu'nun örnekleme yöntemiyle gerçekleştirildi. Ekonomi Servisi

Ortalama fatura 10-50 YTL arasında

Araştırmaya göre, telefon kullanıcılarının yüzde 50'si cep telefonu konuşma ücretlerinde yapılacak indirimlerin sabit telefon kullanımını azaltacağını düşünüyor. Hanelerde aylık ortalama sabit ve cep telefonu giderleri karşılaştırıldığında, sabit telefon abonelerinin yüzde 75'i ayda 10-50 YTL arasında ödeme yapıyor. Cep abonelerinin ise yüzde 69'u 10 YTL ile 50 YTL arasında fatura ödüyor. Kullanıcıların yüzde 73'ü, telefon görüşmelerini aradıkları numaranın mobil ya da sabit olmasına dikkat ederek gerçekleştiriyor. Telekomünikasyon müşterilerinin yüzde 67'si sabit telefon hizmetlerinde ödedikleri ücretin karşılığını aldığını düşünüyor. Bu oran cep telefonu hizmeti söz konusu olduğunda yüzde 72'ye çıkıyor
Zaman
Yayın Tarihi : 19 Mayıs 2007 Cumartesi 03:15:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?