28
Mayıs
2024
Salı
YAŞAM

Cep telefonu alkolden farksızmış!

Amerikalı bilimadamları, araba kullanırken cep telefonuyla konuşan şoförlerin içkili araç kullananlar kadar tehlikeli olduğunu söylüyor.

Utah Üniversitesi'nde yapılan araştırma 40 şoför üzerinde yapılan simülasyon testlerine dayanıyor.

Her bir denek araç simülasyonuna dört kez girdi: Bir kez dikkatlerini azaltacak bir unsur olmadan, bir kez cep telefonuyla, bir kez kulaklık ya da hoparlörü olan cep telefonuyla, bir kez de yasal limitin üzerinde alkol alarak.

Sonuçlar cep telefonuyla konuşan şoförlerin telefon ister ellerinde olsun, ister kulaklık ya da hoparlör aracılığıyla kullansınlar, reflekslerinin aynı derecede zayıfladığını ve kaza yapmaya daha meyilli olduklarını gösterdi.

Sarhoş olduklarındaysa arabayı daha da yavaş kullanmalarına rağmen, daha az kaza yaptılar.

Sonuçta alkol ya da cep telefonu kullanmanın, kaza riskini en az beş kat artırdığı belirlendi.

Araştırmacılardan Profesör Frank Drews, BBC'ye verdiği mülakatta pekçok ülkenin alkollü araç kullanmayı yasakladığına, ancak cep telefonuyla konuşurken kullanmanın hala tartışıldığına dikkat çekti.

Peki eğer dikkati dağıtan şey konuşmaksa, şoförlerin yanlarındaki yolcularla konuşmaları da aynı derecede tehlikeli değil mi?

Profesör Drews bundan önce yapılan araştırmaların yolcularla konuşmanın daha az tehlikeli olduğunu gösterdiğini söylüyor.

Çünkü yolcular da trafiğe dikkat ediyor ve zaman zaman konuşmayı kesip, tehlikeleri şoföre işaret edebiliyor.
BBC TÜRKÇE
Yayın Tarihi : 30 Haziran 2006 Cuma 10:30:16
Güncelleme :30 Haziran 2006 Cuma 10:37:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?