27
Mayıs
2024
Pazertesi
YAŞAM

Çevre ikonu nihayet geldi

Dünyada 1997’den bu yana satılan Toyota Prius Türkiye’ye yüksek vergiler nedeniyle ancak üçüncü jenerasyonuyla gelebildi.

Dünyanın en çok satan hibrid otomobili Toyota Prius bu ayın ortasında Türkiye’de de satışa çıkıyor. Üçüncü jenerasyonu ile gelecek Prius’un Elegant ve Premium olmak üzere iki donanım versiyonu bulunuyor. Dünyada Hollywood yıldızlarının ve Türkiye’de sanatçıların kullandığı çevre ikonu yedi farklı renk seçeneği ile pazara sunulacak. 1997-2009 yılları arasında toplam 1 milyon 429 bin üzerinde satış adedine ulaşan Prius’taki Hybrid Synergy Drive isimli teknoloji tam hibrid özelliği taşıyor. Araçtaki hibrid sistemin gücü 136 beygire ulaşıyor.

1150 kilometre menzili var

Ortalama yakıt tüketimi sadece 3.9 litre olan aracın karbondioksit salınımı da 89 gram. Yeni 1.8 litrelik benzinli motoru bulunan Prius bir depo ile 1150 kilometrelik menzile ulaşıyor.
Yeni nesil Prius’ta kullanılan ve bitkilerden üretilen ekolojik plastik ile ürün yaşam döngüsünde yaklaşık yüzde 20 karbondioksit salımı tasarrufu sağlanıyor. Satılan her bir yeni Prius senede 1 ton CO2 salımının azalmasını sağlıyor. Prius, üç farklı sürüş modu sunuyor. 50 km/saat’e varan hızlarda EV modunda, sadece elektrik motorunun gücüyle hareket edebilen Prius, karbondioksit ve NOx salım seviyesini sıfıra indirirken, ultra sessiz sürüş sunuyor.

ECO modunda ise ekstra yakıt tasarrufu sağlanabiliyor. Power modunda ise daha yüksek performans için güç maksiumum seviyeye çıkarılıyor.

Prius’ta birçok konfor donanımının yanında ön cama yansıtılan gösterge, arka görüş kamerası ve sensörlerle çalışan akıllı park sistemi bulunuyor. Beş yıldızlı güvenlik özellikleri olan Prius’un fiyatı ise Elegant versiyonunda 41 bin 800, Premium’da 49 bin 300 avro.

.
Yayın Tarihi : 9 Kasım 2009 Pazartesi 22:02:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?