20
Mayıs
2024
Pazertesi
YAŞAM

Cheney İlber Hoca'yı kızdırdı

Resmi görüşmelerini tamamladıktan İstanbul’a gelen ABD Başkan Yardımcısı Cheney, Topkapı Sarayı’nda ABD’li profesörün rehberliğinde gezince İlber Hoca’yı kızdırdı. Prof. İlber Ortaylı, “Hoş bir tavır değil, bize uymaz” dedi.

Ankara’daki görüşmelerinin ardından önceki akşam İstanbul’a gelen Dick Cheney dün sabah gezisine Topkapı Sarayı’ndan başladı. Geziye Cheney’nin eşi Lynne ve kızı Elizabeth Cheney de katıldı.

Cheney Ailesi’ni sarayın girişinde Topkapı Sarayı Müzesi Müdürü Prof. Dr. İlber Ortaylı karşıladı.

ABD Başkan Yardımcısı ve ailesiyle bir süre sohbet eden ve kahve ikram eden Ortaylı ziyaretçilere saray gezisi sırasında eşlik etmedi.

Cheney’ye gezisinde yaklaşık 45 yıldır İstanbul’da yaşayan ve İstanbul ve tarihine ilişkin sayısız kitap yazan Boğaziçi Üniversitesi Fizik Profesörü John Freely eşlik etti.

Ancak bu durum Prof. Dr. İlber Ortaylı’nın hoşuna gitmedi. Ortaylı “Müzede kendi uzmanlarımız var. Bu çok hoş bir tavır değil. İngilizler ve Amerikalılar genellikle kendi rehberleriyle geliyorlar. Bizim kurallarımıza uymaz” dedi.

Ayaküstü Cheney ile sohbet eden Ortaylı, “Kendisine siyasetle ilgili sorular sordum ama siyasetle ilgili açık vermiyor. Sıradan bir Amerikalı aile. Hillary’ye sıcak bakmadığını belli etti, ama Obama’yı da destekleyeceğini zannetmiyorum. Kendisini bir Amerikalı gezdirdi, ben çok ilgilenmedim” dedi. Chenney’ye gezi sırasında ABD’nin Türkiye Büyükelçisi Ross Wilson ile ABD’nin İstanbul Başkonsolosu da eşlik etti.

AKŞAM Gazetesi
Yayın Tarihi : 26 Mart 2008 Çarşamba 12:30:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?