28
Mayıs
2024
Salı
YAŞAM

Chirac'ın şarapları satılıyor

Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac, iyi yemeğe, iyi kalite içkiye merakı ile tanınıyor. Yaklaşık beş bin şişe şarap açık artırmayla satılacak .

Chirac, Paris Belediye Başkanı olduğu 18 yıllık dönemde de Belediye Sarayı'nda konuklarını ağırlamak için, mahzenlerde en iyi kalite binlerce şişelik bir şarap koleksiyona sahipti... Ama bugün bu şaraplardan binlercesi "haraç mezat" satılıyor.

Paris'in en şık binaları arasındaki Belediye Sarayı'nın mahzenlerinde yaklaşık yedi bin şişe şarap olduğu tahmin ediliyor. Bunların büyük bölümü Jacques Chirac'ın uzun belediye başkanlığı döneminden kalma.

Paris'in ilk Sosyalist Belediye Başkanı olan ve son beş yıldır başkenti yöneten Bertrand Delanoe ise, şimdi bunlardan beş binini satışa çıkardı.

Belediye Başkanı'nın her biri yüzlerce dolarlık şarapların artık misafirlere ikram edilemeyecek kadar değerli olduğuna inandığı belirtiliyor.

İki gün devam edecek müzayedede en ucuz şişe 30 dolar civarında ama bazı şişelere bin beş yüz dolara kadar fiyat biçiliyor.

Fransız Liberation gazetesinden François Sergant'a Belediye Başkanı Bertrand Delanoe'un neden böyle bir karar aldığını sorduk.

Delanoe "Burada tabii daha çok siyasi bir mesaj vermiş oluyor. Zaten daha önce de Chirac'ın kullandığı harikulade bir daireyi çocuklar için kreş haline getirmişti. Bu Delanoe için, Paris'i haleflerinden daha az parayla yönetebileceğini gösteren bir simge anlamına geliyor" dedi.

Chirac'ın 1995'te cumhurbaşkanı oluşuna dek süren belediye başkanlığı sırasında konuklarını çok gösterişli şekilde ağırladığı iddialarına François Sergant "Gerek Chirac gerek yerini alan sağ kanattan Jean Tiberi'nin dönemlerinde resepsiyonlardaki ikramın inanılmaz leziz olduğu biliniyor. En iyi şampanyalar, en iyi yiyecekler sunulurdu" diyor ve sözlerini "Delanoe bu alışkanlığa da biraz çeki düzen vermek istiyor. Şimdiye dek bizler vergi mükellefi olarak ne olup bittiğini tabii bilmiyorduk. Bizim vergilerimizle neler yapıldığını Delanoe başkan olduktan sonra öğrendik." diye sürdürüyor.

Konunun uzmanları, aslında satın alındığı yıllarda bu şarapların o kadar da pahalı olmadığını, 15 sene önce 10-15 dolara alınmış şarapların şimdi bir yatırım haline geldiğini belirtiyorlar.

Açık artırmayı düzenleyenler satış sonunda yaklaşık 900 bin dolar toplanmasını öngörüyor.

Bertrand Delanoe bu parayı belediye bütçesine aktaracağını açıkladı.


BBC Türkçe
Yayın Tarihi : 20 Ekim 2006 Cuma 18:58:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?