18
Mayıs
2024
Cumartesi
YAŞAM

Çin'de 1 milyar 300 milyonuncu kişi doğdu

Dünyanın en kalabalık ülkesi Çin’in nüfusu, 1 milyar 300 milyon sınırını resmen geçti. Devlet denetimindeki basına göre, bu durum hükümetin tek çocuklu aileleri özendiren kampanyalarının başarısı.

Ancak insan hakları grupları tek çocuk sistemi pek çok ailenin baskı görmesine zor durumda kalmasına yol açıyor diyorlar. Artış böyle sürerse, Çin’in nüfusunun yılda ortalama 10 milyon artışla, 2030’lu yıllarda 1 milyar 600 milyona ulaşması bekleniyor.

Perşembe sabah saatlerinde doğan bir erkek bebek, Çin’in resmen bir milyar 300 milyonuncu vatandaşı oldu. Sevinç içindeki babasına göre, bu durum oğlunun ömrünce şanslı olacağının habercisi. Ancak devletin planlama yetkilileri pek o kadar mutlu değil.

Bir yetkili China Daily gazetesine demecinde 1 milyar 300 milyonluk bir nüfusun ekonomi için büyük bir yük anlamına geldiğini, toplum, doğal kaynaklar, ve çevre üzerindeki baskıyı artıracağını söyledi.

Ama devlet denetimindeki basın sıkı uygulanan aile planlaması siyasetlerinin aslında bu seviyeye öngörülenden dört yıl geç ulaşılmasını sağladığından övgüyle söz ediyor. Ama China Daily gazetesinde tek çocuk siyasetinin bazı yerlerde kötü şekilde uygulandığından da söz ediliyor. Bu konuda ayrıntı verilmiyor ama ülke dışındaki insan hakları savunucusu gruplar, yetkilileri, kadınları kürtaja zorlamakla suçluyor. Ayrıca erkek çocukların geleneksel olarak tercih edilmesi, bebeklerinin kız olacağını öğrenen aileleri kürtaja yöneltiyor. Şu anda ülkede her 100 kız bebeğe karşı 120 erkek dünyaya geliyor. Ancak gazete yine de tek çocuk siyaseti, desteklenmeye devam edilmeli diyor.

BBC Türkçe Yayınları İnternet Sitesi
Yayın Tarihi : 6 Ocak 2005 Perşembe 17:52:18
Güncelleme :6 Ocak 2005 Perşembe 18:38:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?