20
Mayıs
2024
Pazertesi
YAŞAM

Çırılçıplak güvenlik

Los Angeles Uluslararası Havaalanı'na yolu düşecek olanlar dikkat. Güvenlik taraması bildiğiniz gibi değil. Uygulama önümüzdeki hafta başlayacak. Son teknoloji güvenlik sistemi insanı anadan üryan gösteriyor. Tepkiler büyüyor. 'Security (güvenlik) oluyor sexcurity' diyenler çoğunlukta.


Mahremiyet tartışması yaratan güvenlik

Güvenlik görevlisi, güvenlik kapısından geçeni, bilgisayar ekranında çıplak görüyor. Siyah beyaz da olsa vücudun mahrem yerleri iyice ortaya çıkıyor. PorVision ya da uzun adıyla "Millimeter Wave Whole Body Imaging Technology makinası" sayesinde, elbiselerin altında ya da vücudunda silah ve uyuşturucu gibi yasak maddeleri saklayanlar, bir bakışta belirlenebilecek.

Ne var ki bu "çok hasas" sistem, havaalanından geçecek olan milyonlarca suçsuz günahsız yolcunun da mahremiyetini tehdit ediyor. Çeşitli insan hakları kuruluşları güvenlik adına bu teknolojileri zorunlu kılarak insanların mahremiyetiyle oynandığını savunuyor ve bu yeni uygulamaya tepki gösteriyor. Ama dinleyen yok gibi. Daha önce de yaşanan bu tartışmalara rağmen Los Angeles Uluslararası Havaalanı'nın dış hatlar terminalinde önümüzdeki hafta bu uygulamaya geçiliyor.

Sistemin testleri sırasında, güvenlik kapısından geçen kadın görevlilerin ekrandaki çıplak görüntüsü o kadar belirgin ki görüntüler ancak yüzleri buzlanarak yayınlandı. Bu durumda sıradan bir yolcu ve özellikle kadınların, bu güvenlik taramasından nasıl geçecekleri ile ilgili tartışmalar sürüyor. Dahası uygulama, dış hatlarda yapılacağından, buradan geçecek olan tesettürlü kadınların bu sistemden geçmelerinin zorunlu tutulup tutulmaması da ayrıca tarışma konusu. Amerikalılar şimdilik bu konuda ayrıcalık tanınmayacağını söylüyorlar.

Hürriyet
Yayın Tarihi : 18 Nisan 2008 Cuma 19:35:25
Güncelleme :18 Nisan 2008 Cuma 19:42:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Sukru Arslan IP: 82.231.126.xxx Tarih : 19.04.2008 09:57:48

Onlardan gizleyebildiginizi sandiginiz bir tarafiniz olduguna inaniyor muydunuz zaten????