18
Mayıs
2024
Cumartesi
YAŞAM

Çocuk yuvasında büyüyen polis

Malatya Çocuk Yuvası’nda yaşanan vahşet görüntülerinin ardından, ‘köprü altı’nda büyüyen, Süleyman Demirel’in elinden tutması ve azmi sayesinde okuyarak Kütahya Emniyet Müdürlüğü koltuğuna kadar ulaşan Şevki Dinçal, yaşadıklarını Hürriyet’e anlattı.

13 yaşına kadar sokakta yaşayan Dinçal bir arkadaşıyla birlikte, Adalet Partisi’nin 1965 seçimlerindeki zaferinden bir gece sonra Demirel’in evinin bulunduğu Güniz Sokak’a gitti.
EVE ÇAĞIRDI

Polisin uzaklaştırmak istediği Dinçal’ı pencereden fark eden dönemin AP Lideri Demirel, iki çocuğu eve çağırarak ne istediklerini sordu. Demirel, ‘Okumak istiyoruz’ yanıtını alınca Dinçal’ı okuması için Aktaş Yetiştirme Yurdu’na yerleştirdi.

Azmi sayesinde polis kolejini kazanan Dinçal, çeşitli illerde görev yaptıktan sonra emniyet müdürlüğü koltuğuna ulaştı.

Şevki Dinçal, şunları söyledi:

HEP GİZLEDİM

‘Malatya’daki görüntüleri ibretle çok üzülerek izliyorum. O çocukların yerine kendimi koyuyorum. Sokakta vatandaşların, yurt çocuklarına nasıl baktığını görüyor ve çok üzülüyorum. Emniyet amiri oluncaya, 40 yaşıma kadar yuvada büyüdüğümü sakladım. 54 yaşındayım, hálá travma içindeyim. O dayak çok önemli bir travma. O çocukların belleğindeki bu travmayı toplum olarak kaldırmalıyız. Bugün insanlara gidin, ‘Yurtta büyüyen çocukları nasıl bilirsiniz?’ diye sorun. Çoğu ‘Suçludur, tinercidir’ diyecektir. İşte bu düşünce silinmeli toplumun hafızasından.’
HÜRRİYET
Yayın Tarihi : 30 Ekim 2005 Pazar 05:45:21
Güncelleme :30 Ekim 2005 Pazar 10:36:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
suzan kemer IP: 85.104.195.xxx Tarih : 30.10.2005 15:49:32
ne mutlu size geçmişinizle gurur duyun.üzülmeyin.