30
Mayıs
2024
Perşembe
YAŞAM

Çöpten makineyle İstanbul Modern'e

Çöp toplayarak ailesini geçindiren Hasan Nugan’ın (20) fotoğrafa olan ilgisi, onu imkansızlıklar içinde kendi fotoğraf makinesini yapmaya yöneltti.

Nugan, çöpteki kutulardan fotoğraf makinesi yaptı ve çektiği fotoğraflar, Aralık 2006’daki "8’inci Adana 13 Kare Uluslararası Sanat Festivali" dahil birçok yerde sergilendi. Bu tutkusu Hürriyet’te haber olunca, Nugan’a 12 fotoğraf makinesi hediye edildi. Nugan, şimdi 3 Haziran’da İstanbul Modern’de açacağı sergiye hazırlanıyor.

Mardİnlİ işsiz bir babanın oğlu olan 20 yaşındaki Hasan Nugan, bir yandan üniversite sınavına hazırlanıyor, bir yandan da çöpten topladığı kağıtlarla beş kardeşine ve annesine bakmaya çalışıyor. Hasan Nugan’ın en büyük tutkusu ise fotoğraf çekmek. Fotoğraf makinesini ilk kez Adana’da turistlerin elinde gören Nugan’ın bu konudaki yeteneğini ise lisedeki öğretmeni, Adana Fotoğraf Amatörleri Derneği’nde ders veren Nuri Gürdil keşfetti.

Gürdil, Hasan Nugan’a ilkel ve basit yöntemlerle fotoğraf makinesi yapmayı öğretti. Nugan bir süre öncesine kadar çöpten topladığı teneke kutularla yaptığı fotoğraf makinesiyle Adana’daki Bebekli Kilise’yi ve anıtsal yapılarını fotoğrafladı. Bu çalışmaları, Hürriyet Gazetesi’ne haber olunca birçok hayırseverler, Hasan Nugan’a 3’ü dijital olmak üzere 12 fotoğraf makinesi hediye etti.

Çöp toplamaya devam eden Hasan Nugan, kendisine makine gönderenlere çok teşekkür ediyor. Hasan Nugan’ın hedefi, İletişim Fakültesi’ni tamamladıktan sonra fotoğrafçı olabilmek. Nugan, artık gerçek bir makineyle "zoom in" ve "zoom out" (denklanjöre basıldığı anda objektifin ileri, geri, sağa ya da sola çevrilmesi) tekniği kullanıyor. Bu arada yeniden Adana Fotoğraf Amatörleri Derneği’nde Temel Fotoğraf Eğitimi Kursları’na başlayan Nugan, 3 Haziran’da İstanbul Modern Sanat Müzesi’nde tenekeden yaptığı makine ile çektiği fotoğraflardan bir sergi daha açacak.

Hürriyet
Yayın Tarihi : 1 Nisan 2008 Salı 13:57:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?