16
Mayıs
2024
Perşembe
YAŞAM

Çukurova çiftçisinin yağmur sevinci

ÇUKUROVA’da yaklaşık 3 ay süren kuraklığın ardından ocak ayında başlayan yağmur, şubatın ilk haftasında artarak çiftçiyi sevindirdi. Adana’da ayın ilk 5 gününde metrekareye düşen yağmur miktarı 35 kilogramı buldu.

Tarımın önemli merkezlerinden Adana, 21 Kasım 2006’daki 8,2 kilogramlık yağışın ardından 20 Ocak 2007’ye kadar yağmur görmedi. Bu tarihte ise metrekareye 1.6 kilogram düşen yağışLa umduğunu bulamayan Adana çiftçisi, ay sonuna kadar toplamda sadece 27.4 kilogramda kalan yağış nedeniyle, kuraklığı en yoğun haliyle yaşadı. Özellikle buğday, patates, soğan, mısır, soya, pamuk ve narenciye ürünleri için suya hasret kalan tarım alanları, şubat ayındaki yağışlarla rahatladı. Şubatın 4’ünde metrekareye 8.7 kilogram yağış düşen Adana’da, bu miktar ertesi gün 25 kilogramı aştı. Böylece Adana, 2 günde metrekareye 35 kilogram yağış almış oldu.
Meteoroloji Bölge Müdürlüğü yetkilileri, bugün öğleye kadar devam edecek yağışların 3 gün kesintiye uğrayacağını, cumartesiden itibaren yeniden yağmur beklediklerini bildirdi.

ÇİFTÇİ NEFES ALDI

Seyhan Ziraat Odası Başkanı Süleyman Girmen, son günlerde yağan yağmurları ‘Bereket’ olarak nitelendirdi. Başta buğday olmak üzere çeşitli tarım ürünlerinde yaşanan su sıkıntısının çiftçiyi büyük darboğaza götürdüğünü belirten Girmen, “Yağmur, yöre çiftçisinin bir nebze de olsa nefes almasını sağladı. Ancak tehlike geçmiş değil. Bundan sonra özellikle mart ayındaki hava koşulları çok önemli. Buğdayda şu durumda bile en az yüzde 20 rekolte kaybı olmasını bekliyoruz. Ayrıca bahar aylarında, barajlarda su sıkıntısı yaşanabilir” dedi.

KAYIP ORANI DÜŞTÜ

Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Ayhan Barut da, yağışların sevindirici olduğunu, ancak su probleminden kaynaklanan sorunların çözülmediğini söyledi. Barut, “Ürünlerde rekolte kaybı ortadan kalkmadı ama oran aşağı inebilir. Kasım ayında ekilen 2’nci ürün buğdayda yüzde 30’dan fazla rekolte kaybı bekliyorduk, yağışlarla bu oran yüzde 20’ye düştü. Diğer ürünlerde durum biraz daha iyi. Tüm bunların yanında, barajlarda önümüzdeki dönemlerde su seviyesinde sorunla karşılaşılabilir” diye konuştu.
hürriyet
Yayın Tarihi : 6 Şubat 2007 Salı 12:11:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?