17
Mayıs
2024
Cuma
YAŞAM

Dakikada 12 bin çocuk açlıktan ölüyor

Dünyada, açlık ya da kötü beslenme yüzünden dakikada beş yaşın altında 12 çocuğun öldüğü bildirildi.

BM Özel Raportörü Jean Ziegler’in hazırladığı BM Genel Kurulu’na sunulan yeni bir rapora göre, geçen yıl içinde dünyada 842 milyon insan sürekli ve ciddi şekilde az ya da kötü beslenmek zorunda kaldı. Bu rakamın bir önceki yıla göre 2 milyon artış anlamına geldiği belirtilen raporda, açlık ya da kötü beslenen insan sayısının 1996’da yapılan Dünya Gıda Zirvesi’nden bu yana her yıl arttığı kaydedildi.

Çok sayıda çocuğun bugün hala beslenmek için yeterli yiyecek bulamamasından dolayı ölmesinin savunulur tarafının olmadığı belirtilen raporda Ziegler, "Bu utançla yaşamaya nasıl devam ederiz?" diye sordu.

Ziegler, "herkese yiyecek ve beslenme hakkı"nın uygulamaya geçirilme zamanının geldiğini kaydetti.

Açlığın ne kaçınılmaz, ne de kabul edilebilir olduğunun altını çizen Ziegler raporda, "Açlığı tamamen ortadan kaldıracak kapasitede ve bugüne kadar olmadık kadar zengin bir dünyada yaşıyoruz. Açlığın nasıl yok edileceği bir sır değil. Bu konuda yeni teknolojilere ihtiyaç yok. Sadece zengini daha zengin yapan, yoksulu ise daha yoksullaştıran mevcut politikalara karşı bir siyasi iradeye ihtiyaç var" dedi.

Ziegler, özellikle Sudan, Kuzey Kore, Küba ve Filistin topraklarındaki duruma değinerek, Hartum ve Pyongyang hükümetlerini, kendi vatandaşlarını koruması için acilen harekete geçmeye çağırdı. Ziegler, İsrail hükümetinden de, Filistinlilerin yiyecek ve beslenme hakkını kullanmaları konusunda yükümlülüklerini yerine getirmesini istedi.

NEW YORK - AA
Yayın Tarihi : 27 Ekim 2004 Çarşamba 10:47:05
Güncelleme :27 Ekim 2004 Çarşamba 10:51:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?