22
Mayıs
2024
Çarşamba
YAŞAM

Dayak yiyen Kazak erkekler

Kadın dayağından kaçan Kazaklara sığınma evi

Dünyanın dört bir köşesinde koca dayağından şikayet eden binlerce kadın kendileri için yapılan özel sığınma evlerinde yaşar.

Kazakistan'da ise durum biraz farklı. Karaganda kentinde kurulan sığınma merkezi, eşlerinden dayak yiyen mağdur Kazak vatandaşı erkeklere hizmet veriyor.

Sığınma evinin kadın müdiresi Natalaya Usaçeva, "Evdeki şiddet denilince aklımıza erkekler geliyor.

 Artık kadınlar da kocalarını dövüyor. Eşinin aşağıladığı erkeklerin ciddi psikolojik yardıma ihtiyacı var" diyor.

 Sığınma evine bağlı bulunan bir de "kriz merkezi" yeralıyor. Merkezin kayıtlarında en ilgi çeken detay ise öfkeli eşlerin çoğunun kocalarını kaynanalarla işbirliği yaparak dövdüğü.

Kazakistan'dan izlenimler... Bir Kazak erkek haberi

Kazakistan bizi şaşırtıyor. Hani esip gürleyene "Kazak erkek" deriz ya... Hiç de öyle değilmiş ..

20 Eylül 2004 / Pazartesi/Milliyet

Esas Kazak kadınlarmış



İzmir'den 57 kişilik heyetle, köklerimizden izler taşıyan Orta Asya yollarına düştük. Rotamız; sırtını Tanrı Dağları'na dayayan Kazakistan ve Kırgızistan... İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş'ın ifadesiyle, bu ülkeler 1991'de bağımsızlıklarını kazandığında, sık sık iş ziyaretleri yapılıyordu. O sıralar gözleri dolduran duygusal anlar yaşanıyordu. Ama sonra... Bıçak gibi kesildi. Sanki bizden koptular. Biz de Orta Asya ile ilişkilerin neden zayıfladığını öğrenmek istiyorduk.

Soru şuydu: "Niçin gelmiyorlar?"


İlk durak Kazakistan'dı. Türkçe'de "Kazak" özgür, yiğit, cesur, anlamı taşıyor. Bizim günlük yaşamda kullandığımız "Kazak erkek" deyimi, Kazakistan'da pek de öyle değilmiş. Esas Kazak kadınlarmış... Kadının sözü geçiyor. Hatta kızlar, beğendikleri erkeklere laf bile atıyor.

Limuzinler "taksi" olmuş


Gelir dağılımında müthiş bir uçurum var. Orta direk yok. Limuzinler, pırıl pırıl cipler, parmak ısırtan son model Mercedes'ler BMW'ler Kazakistan'ın eski başkenti Almaata caddelerinde dolaşıyor. Halkın altında ise devrini tamamlamış, güç bela giden eski Rus otomobilleri... Devlete ait araçların da çoğu kırık dökük. Hani bedava verseler, "yürütmek için çok masraf ister" diye alınmayacak halde.
Almaata'da herkes taksici... Resmi taksiler var. Ama bunun yanı sıra, yoldan geçen herhangi bir otomobili, limuzinleri dahi durdurup, pazarlık ederek isteğiniz yere gidebiliyorsunuz. Yani bir nevi paralı otostop. "Taksiciler kızmıyor mu?" diye soruyoruz. "Burada işleyiş böyle..." cevabını alıyoruz.





ajanslar
Yayın Tarihi : 31 Temmuz 2007 Salı 13:06:40
Güncelleme :31 Temmuz 2007 Salı 13:28:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?